Dragi učenci, spoštovani starši!

Branje je potovanje; branje je čisto tiho stopicanje v svetove onkraj naše domišljije in čudovito odkrivanje naših hotenj, želja in hrepenenj.

Prav zato vas letos ponovno – že petič, vabimo na vznemirljivo pot branja:

Izbrali smo devet knjig – za vsak razred drugo, za katere menimo, da bi bili naši otroci ob nekaj dragocenega, če bi jih prezrli.

Vsak učenec bo imel knjigo doma en teden in čarobno pri našem branju je, da boste v zvezek, ki spremlja vsak oddelek in domuje v knjižnici, lahko zapisali svoja občutja, misli, mnenja. Knjigo boste lahko tudi ilustrirali – risbo nalepili v zvezek ali pa prizor, ki vas spominja na zgodbo v knjigi, fotografirali in poudarili stvari, ki so vam pomembne. Izvirnost bomo ob koncu leta nagradili.

Lanskoletna novost, ki jo uvajamo za učence od 6. razreda dalje, pa je, da vsak petek v knjižnici poteka menjava knjige in zapis v zvezek. Knjigo lahko istočasno bere več učencev, ker imamo v knjižnici več kot dva izvoda izbranih naslovov. V vsakem oddelku boste na razredni uri izbrali bralnega navdušenca našega projekta, ki bo obiskoval mesečna knjižna srečanja v knjižnici vsak drugi četrtek v mesecu v času predure. S sodelovanjem pri projektu si pridobite možnost udeležbe na ekskurziji na Dunaj (učenci od 6. – 9. razreda), kamor bo v maju 2018 odpotoval avtobus bralnih navdušencev.

Učenci, ki obiskujete 1., 2. in 3. razred, boste ob koncu tedna domov skupaj s knjigo odnesli tudi plišastega Zverjaščka, Sapramiško in pujska Rudija.

Tem junakom starši lahko spletete ali zašijete jopice, v zimskem času bodo veseli kape in šala, pa topli čeveljčki bodo vsem prišli prav. In, glede na letošnje vroče  poletje, bi našim junakom prav prišel kakšen senčnik …

Starše vabimo, da si vzamete »eno muco časa«, kot pravi naša pisateljica Bina Štampe Žmavc v Mehkošapku in s svojimi otroki skupaj preberite izbrano zgodbico.

Posegli smo po zgodbicah in zgodbah, ki so polne topline, človečnosti, igrivosti, radosti in tudi bolečine. Odlikuje jih tudi čudovit jezik in izvirne ilustracije, ki so našim junakom podarile živost.

Izračunali smo, da boste  do konca maja prišli prav vsi na vrsto, vključno z vašimi učiteljicami in učitelji in takrat bomo pripravili za vas prav posebno srečanje, ta trenutek še zavito v tančico skrivnostnosti.

Kaj naj vam zašepetam: naj vas branje očara in začara, kajti, če boste želeli, bo vaš spremljevalec vse življenje.

Upam, da se boste ob knjigah nasmejali, potočili solzo in morda kakšno vrstico prebrali večkrat, ker vas bodo očarale besede, s katerimi je mogoče povedati tudi nemogoče. Veselo potovanje pričenjamo v ponedeljek, 16. oktobra 2017!

Vodja projekta: knjižničarka Marta Grkman Repolusk

Izbor knjig: Branje je potovanje 2017/18, OŠ Toma Brejca

1. razred: Zverjasec (Julia Donaldson, Velika Britanija), Mladinska knjiga, 2005 – zlata hruška

Čudovita zgodbica o moči besede, ki jo lahko spretno obračamo v vse smeri, pa se čudežno vedno vrne k nam. In ob koncu dneva se prileže tudi lešnik, kajne?

2. razred: Sapramiška (Svetlana Makarovič,Slovenija), Mladinska knjiga/Miš; 2007 – letos praznuje 40 let

Zgodbica o pogumu, o premagovanju majhnih in velikih strahov, o prvih korakih odraščanja. Zgodbica, polna topline, veselja, otroške žalosti in vznesenosti. Vsi smo kdaj male miške, zato se nam zgodbica za vedno usede v  naše srce.

3. razred: Dirkalni pujs Rudi Rilec; Uwe Timm (Nemčija), Mladinska knjiga, 2011, zlata hruška

Nagrade na raznih srečelovih so ponavadi še kar uporabne, malo drugače pa je z vsem skupaj, če za prvo nagrado dobiš majhnega živega pujska. In se odločiš, da ga boš imel doma kot hišnega ljubljenčka. Saj bi šlo, če ne bi tako hitro rasel, če ne bi bil najemnik stanovanja tako dlakocepski, če…

Zgodbica o družini, v kateri se imajo vsi radi, še posebej pa jih zbliža Rudi.

4. razred: Julija med besedami (Petra Dvořáková, Češka Republika), Založba Miš, 2016

Ko si otrok, se ne moreš izogniti stvarem, ki se dogajajo tvojim staršem in včasih te stvari niso prijetne. Vendar šteje le ljubezen, čeprav je vse drugo zmešano, trapasto in zapleteno kot besede. Odraslega namreč zanesljivo spoznaš po tem, da uporablja ogromno besed, ki jih ne razumeš …

 5. razred: Nenavaden teden s Tesso (Anna Woltz, Avstrija), založba Miš, 2016

Dekleta so v večini primerov zelo zapletena bitja, Tesso pa odlikuje še čudno vedenje: nikoli se ne zna opravičiti in ves čas le ukazuje. In kako bo v tednu počitnic, ki ga Samuel preživi s Tesso, tem vedenjskim posebnostim kos mladi junak?

6. razred: VDV Veliki dobrodušni velikan (Roald Dahl, Velika Britanija), Založba Sanje, 2016

»Če imate lepe misli, bodo sijale iz vašega obraza kot sončni žarki in zmeraj boste videti čudovito!« pravi Roald Dahl, ki bi letos praznoval stoletnico rojstva. Z nami ostajajo njegova genialna dela in prav VDV je čudovita zgodba o ljubeznivosti, sanjah in postavljanju reči na pravo mesto. Za pokušino pa poglejmo, kaj piše na kozarcu s fantovskimi sanjami:

NARDIM SI SUPER ČEVLE KI SE PRISESAJO NA STROP IN KO SI JIH OBUJEM GREM LAHKO PO STENI OD KUHNE PA NA STROP. PA HODIM PO STROPU Z GLAVO NAUZDOU KO PRIDE MOJA TAVELIKA SESTRA IN SE ZAČNE DRET NAME TKO KOT SE ZMERAJ DERE NAME. DERE SE KAJ PA TI DELAŠ  TLE GOR A SI NORMALEN? JEST PA JO POGLEDAM IN SE NASMEJEM PA REČEM SEM TI REKU DA BI SE LAHKO NA GLAVO POSTAVU PA TI ŠE ZMEREJ NE BI BLO PROU.

 7. razred: Hotel veliki L (Sjoerd Kuyper, Nizozemska), Založba Zala, 2016

Zgodba govori o moči, iznajdljivosti in reševanju družinskega hotela. Duhovitost, srčnost in velika mera ljubezni so zakonitosti družine fanta Kosa, ki mora čisto sam poskrbeti za družinski hotel, hkrati pa postati nogometaš in osvojiti najlepšo punco, kar jih pozna. Polna mera optimizma, globokoumnih idej in neskončne ljubezni.

 8. razred : Zvezdica (Jerry Spinelli, ZDA), Založba Grlica, 2010

Pravljica o priljubljenosti in srhljivka o izločenosti. Neskončna pokornost sprejetim normam v vseh oblikah, ki jih najstniki natančno beležijo. Ljubezenska zgodba, ki se za vedno naseli v mladem Leu. Biti drugačen in biti sprejet je znanstvena fantastika v našem vsemirju.

 razred: Pesem o razbitem nosu (Arne Svingen, Norveška), Založba Zala, 2016

Trinajstletnega Barta življenje trdo preizkuša, vendar je večni optimist. Prijateljstvo s sošolko Ado in mnogo starejšim dobrosrčnim sosedom mu barva življenje, v katerem je polno udarcev, smeha, ljubezni in pesmi. Zgodba o dobrih spremembah in trenutkih, ki vse postavijo na pravo mesto.

(Skupno 138 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost