V petek, 15. 3. 2019, se je nekaj učencev OŠ Toma Brejca v spremstvu učiteljev in ravnateljice udeležilo protesta mladih za podnebno pravičnost. Tekom tedna so učenci izdelali plakate, pisali kratke sestavke, iskali udarne slogane in se pogovarjali o podnebni problematiki.

Protest se je začel pred šolo, kjer smo vzeli plakate ter se odpravili k Gimnaziji in srednji šoli Rudolfa Maistra. Tam je že bila zbrana množica mladih s kreativnimi transparenti, ki so nosili zaskrbljujoče podatke ter zahteve za boljšo prihodnost. Na igrišču pred GSŠRM smo s svojimi telesi sestavili sporočilo protesta, ki se je glasilo “Za okolje”. Nato smo se odpravili na glavni trg, kjer so sledili govori organizatorja kamniškega protesta, župana ter predstavnikov osnovne in srednjih šol. Našo šolo sta z govorom odlično zastopali učenki 8. a-oddelka Lana Grabnar in Pia Poljanšek. Prisluhnili smo še ostalim dijakom, ki so izrazili skrb za našo prihodnost ter se jasno zavzeli za spremembe, ki bi vodile v bolj svetlo prihodnost za nas vse. Nekaj učencev se je prav tako opogumilo ter spregovorilo pred kamerami. Prispevek in fotografije si lahko ogledate na sledeči povezavi:  Kamnik.info.

Protest se je zaključil mirno, mi pa smo se polni novega zagona in upanja v boljšo prihodnost odpravili v sončno petkovo popoldne.

Dejstvo je, da z enim protestom ne moramo spremeniti sveta, zagotovo pa je bila to ena izmed odličnih priložnosti, da se pogovorimo o tem, kaj lahko za okolje naredimo kot posamezniki. Čaka nas še veliko dela, a če bomo znali pospraviti za seboj, uporabljati okolju prijazne materiale in smotrno ravnati z vodo, bomo naredili velik korak k lepši prihodnosti. Verjamem, da se proaktivnost učencev ni končala na petkovem protestu. Vsak je odgovoren zase in za svoja dejanja. Če bomo najprej pometli pred svojim pragom (tako v dobesednem kot v prenesenem pomenu), bomo zagotovo za seboj pustili lepši svet.

Breda Banovšek

Nekaj utrinkov si lahko pogledate s klikom na zgornjo sliko.

(Skupno 131 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost