V torek, 21. 5. 2019, bosta v šolski telovadnici prireditvi ob zaključku bralne značke, prvo šolsko uro za učence od 5. do 9. razreda in 2. šolsko uro pa za učence od 1. do 4. razreda. Gosta bosta pripovedovalca Katja Preša in Rok Kušlan. Prireditev se boste udeležili učenci, ki ste v tem šolske letu osvojili bralno značko.

V goste smo tokrat povabili dva čudovita pripovedovalca, ki že  vrsto let trosita ljudske pravljice po širni Sloveniji: to sta Katja Preša in Rok Kušlan.

KATJA PREŠA je v skupini Za dva groša fantazije združila ljubezen do gledališča, glasbe in literature. Prekalila se je v izkušeno pripovedovalko, ki z veseljem pripoveduje majhnim in malo večjim otrokom. Povleče te v zgodbo in nikakor ne moreš uiti, tudi če bi želel. Pa ne želiš, kajti njenih zgodb ni nikoli dovolj. Na lanskem festivalu Pravljice danes v Cankarjevem domu se je čudežno prelevila v starko, ki si želi, da bi njene orehe ljudje pustili pri miru, sicer…Morda so njena poslastica zgodbe, zasukane na hec. Le kaj nam bo pripravila tokrat?

Rok Kušlan je avtor časopisnih člankov in vodnikov po skritih kotičkih Slovenije. Na svojih potepanjih prihaja v stik s številnimi zgodbami iz preteklih in sedanjih časov. Pripovedovanje ga je doletelo kot špikerja na Radiu Študent, kjer je po naključju pristal v prvem valu tamkajšnjih pripovedovalcev, združenih v pripovedovalsko skupino Za 2 groša fantazije, v kateri se je obdržal vse do njenega konca leta 2012 in bil hkrati eden njenih najaktivnejših članov. V mnogih pripovedovanjih in tudi drugih javnih nastopih v zadnjem desetletju je razvil samosvoj slog, ki temelji predvsem na vsakokratni aktualizacji zgodbe ter na izrazitem humorju.

Ljudska pripoved se s svojo živostjo, močjo in modrostjo ohranja že več stoletij. Nekateri pripovedovalci pa jo znajo med ljudi pripeljati na hudomušen, živ način, prepreden z današnjim življenjem. Pravljičarja Katja in Rok sta vsekakor mojstra pripovedovanja in verjamem, da boste v njuni družbi uživali!

Vsem bralcem pa iskreno čestitam ob prejetem priznanju in vam želim prijetno urico v družbi pravljic in pripovedovalcev. In, naj še zašepetam: z zaključeno bralno značko se branje ne končuje, temveč začenja. Posezite po knjigah, dovolite, da vas zapeljejo v brezmejne svetove, ki so lahko neskončno oddaljeni, pa vendar tako blizu.

»Z rednim branjem si bogatite duha in vračate voljo do življenja.« (Lewis Timberlake)

Mentorica BZ: Marta Grkman Repolusk

(Skupno 192 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost