V sklopu projekta Branje je iskanje je v sredo 22. 5. 2019, na šoli potekala prireditev z naslovom Svet vrtnice. Ustvarjalni delavnici izdelovanja bidermajer šopkov z umetelnimi cvetovi vrtnici iz krep papirja je sledilo predavanje Petra Ribiča o pomenu vrtnice v floristiki.

Spodaj si lahko pogledate nekaj utrinkov iz prireditve.

Foto: Domen Dolinar, 5. r.

Svet vrtnice na OŠ Toma Brejca

(ustvarjalna delavnica bidermajer šopkov, predavanje florista Petra Ribiča in podelitev nagrad likovnega in literarnega natečaja).

Dogodek je potekal v okviru medobčinskega projekta Branje je iskanje, katerega organizator je KFBK.

Druženje z vrtnico je sredino popoldne pomehčalo,  obdarilo z opojnimi vonjavami in nas vse popeljalo v čas pred več tisočletji, ko so že dehtele te najbolj žlahtne rože našega planeta.

Na ustvarjalni delavnici so drobni prstki deklic na sivkina stebelca nežno nadeli miniaturne cvetke papirnatih vrtnic in jih nežno odišavili z esenco damaščanke.

Peter Ribič nas je popeljal v svet vrtnic, njihove simbolike, nege in vloge v današnji floristiki. Vrtnica nas spremlja ob rojstvu, ob pomembnih prelomnicah življenja, nepogrešljiva je ob porokah in slovesih. Resnično je kraljica vseh rož. Današnje vrtnice so vseh barv, cvetovi so veliki in večina je odporna proti boleznim. Nekoč so bili cvetovi majhni, barvna paleta pa se je razprostirala od bele, vseh odtenkov rožnate, pa vse do temno rdeče. Rumeni cvetovi so se pridružili mnogo kasneje. Vrtnice tistih časov so tako močno dišale, da jih je človek lahko zavonjal že v oddaljenosti  50 metrov.

Popoldan smo zaključili s podelitvijo nagrad vsem, ki so sodelovali na likovnem in literarnem natečaju. Večer sta z glasbo požlahtnila NADJA PONDELEK s skladbo Edvarda Griega Peer Gynt,in NEJC RAZPOTNIK, ki je na saksofonu predstavil Ario avtorja E. Boca. Vsi, ki so z nami tako ali drugače vonjali vrtnice, so si lahko domov odnesli en cvet.

Tokrat smo prejeli 19 pesmi in 35 likovnih upodobitev vrtnice.

Nagradili smo13  učencev, ki so ustvarjali na likovnem natečaju:

  1. MAŠA SVETEC, 7.A
  2. NEJA DRNOVŠEK, 7.C
  3. ANDREJ KOKALJ, 6.A
  4. NEI LAMBERGAR, 6.B
  5. BRINA BARA LEBAN, 6.A
  6. ALI AGOVIĆ HAJRADINOVIĆ, 6.A
  7. KALINA VRANJEŠ, 6.A
  8. ALIN KUZMA, 6.A
  9. HANA PINOSA, 6.A
  10. SHPAT AHMETAJ, 6.B
  11. TISA GAŠPARIČ, 5.C
  12. ARIANA MUHELJIČ, 5.C
  13. JONA GOLOB, 4.Č

Njihova dela bodo odslej dehtela na stenah šolske knjižnice in lepo vabljeni na ogled.

Nagradili smo tudi 9 pesmic.

Preplet misli s čudovito igro besed je vsem članom komisije polepšal sredino jutro. Nagrajenci literarnega natečaja pa so:

  1. TIM MAROH, 5.C
  2. LEON PREGL, 5.C
  3. SARA PIRNAT, 9.B
  4. LANA POROVNE, 7.B
  5. TIT LIPOVAC, 5.C
  6. LENART GOLOB, 5,C
  7. ELA BELE, 3.Č
  8. JONA GOLOB, 3.Č

Iskrene čestitke vsem!  Na spodnji povezavi lahko preberete vse nagrajene pesmi.

Nagrade nagrajencem so tokrat prispevali: založba Rokus, Založba Mladinska knjiga, Sanolabor, Lekarna Kamnik, Calcit, Arboretum Volčji potok ter založba Miš. Vsem iskrena hvala.

Vsa zahvala velja tudi članom Bralnega kluba, ki so pomagali, da je večer v vsej polnosti zaživel: Nadja Pondelek, Manca Miklič, Tija Presekar, Hana Pinosa, Nejc Razpotnik, Maša Svetec, Lea Burja, Pia Rihter in Lana Porovne.

Prihaja rožnik in z njim najlepše vonjave sveta – naj vas začara, pomehča in vzbudi v vas najlepše misli!

Marta Grkman Repolusk,

knjižničarka in organizatorica popoldneva Svet vrtnice

(Skupno 203 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost