Kulturni dan za učence 7. a in b razreda – Po poteh slovenske kulturne dediščine

Učenci 7. a in b razreda (49 učencev)  boste imeli v sredo, 25. 9. 2019, kulturni dan. Zbor je ob 7.35 uri, odhod avtobusa je ob 7.45 uri izpred športne hale pri OŠ Frana Albrehta.

Obiskali bomo Muzej krščanstva na Slovenskem: ogledali si bomo cistercijanski samostan v Stični ter se udeležili kaligrafske delavnice »Pisarski mojster Bernard«, v kateri se boste preizkusili v pisanju s peresom in tušem. Tako boste začutili utrip dela pisarskih mojstrov, ki so v času srednjega veka v skriptorijih prepisovali in krasili knjige. V Muzeju krščanstva na Slovenskem vas bodo seznanili s Stiškim rokopisom, tretjim najstarejšim zapisom v slovenskem jeziku  ter vam predstavili pomen pisane besede.

Ob koncu obiska samostana v Stični boste v zeliščni lekarni  (Sitik)lahko kupili kakšen zeliščni čaj ali mazilo, narejeno po recepturah p. Simona Ašiča. Za morebiten nakup spominkov imejte s seboj kakšen evro.

Po ogledu cistercijanskega samostana bomo obiskali  Jurčičevo domačijo na Muljavi, kjer vam bo vodič povedal nekaj besed o življenju in delu Josipa Jurčiča, velikega slovenskega pripovednika, avtorja prvega slovenskega romana. Na poti bomo prisluhnili tudi nekaterim odlomkom njegovih del.

Po malico naj gredo dežurni učenci v šolsko kuhinjo pred odhodom na kulturni dan in jo prinesejo na mesto odhoda, kosila pa so ta dan za vas odjavljena.

Stroški vodenih ogledov in delavnice znašajo 6,5€, stroške prevoza pa  vam bomo sporočili po končani ekskurziji in jih boste poravnali s plačilom položnice. Prosimo vas, da morebitno odsotnost sporočite v tajništvo šole ali razredniku najkasneje dan pred kulturnim dnem. Predviden povratek  v Kamnik je od 13.30 do 14. ure .

Uporaba mobilnih telefonov in ostalih glasbenih predvajalnikov je določena s pravili hišnega reda.

Pričakujem kulturno vedenje ter pozorno spremljanje predstavitev in vam želim prijeten dan ob spoznavanju slovenske kulturne dediščine.

Vodja kulturnega dne: Marta Grkman Repolusk

(Skupno 52 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost