Planinski izlet na Kokrško sedlo

Zjutraj smo se od Doma v Kamniški Bistrici odpravili na Kokrško sedlo. Pot nas je vodila mimo Žagane peči in spodnje postaje tovorne žičnice, ki vozi tovor  na Kokrško sedlo. Od tu naprej se gozdna cesta spremeni v gorsko pot. Po slabih dveh urah hoje smo prišli do klopce, kjer smo si privoščili malico. Po malici smo se povzpeli naprej in kmalu prišli ven iz gozda. Po potki gor in dol smo prišli do melišča in po melišču hodili kar nekaj časa, dokler nas niso pričakale lesene stopničke in še ene stopničke. Tik pod vrhom je bila travica, potem pa smo naredili le tri korake in že smo bili pri Cojzovi koči na Kokrškem sedlu. V koči sta nam prijazna oskrbnika dala brezplačen čaj, mi pa smo jima v zahvalo zapeli Veselo v Kamnik in jo nato veselo mahnili nazaj v dolino.

Pot v dolino je potekala brez posebnosti. V Kamniški Bistrici smo se združili z mlajšo skupino, ki je šla do slapu Orglice in se z avtobusom odpeljali domov.

Sofija Lederer, 4. c

PLANINSKI IZLET NA ORGLICE

V soboto, 5. oktobra 2019, smo se Brejčki (člani planinskega krožka naše šole) odpravili na prvi planinski izlet v letošnjem šolskem letu. Ob 8. uri smo se zbrali pred športno dvorano v Kamniku. Z avtobusom smo se skupaj s planinci iz Domžal in Radomelj odpeljali v Kamniško Bistrico. Tam smo se razdelili v dve skupini. Starejši so šli na Kokrško sedlo, mlajši pa smo se odpravili proti slapu Orglice.

Pot nas je vodila skozi gozd. Čez čas smo ob poti opazili reko, ki pa je poniknila čez dobrih 15 minut hoje. Ostala je samo suha struga. Pot je bila na nekaterih delih strma in smo se morali oprijeti za vrv, ki je bila napeljana ob poti. Kasneje smo zopet opazili reko, ki je pritekla na površje. Kmalu za tem smo prispeli do bolnišnice Partizanske bolniščnice Bela, ki so jo uporabljali med 2. svetovno vojno. Bili so le ostanki bolnišnice, od nje žal ni ostalo skoraj nič. Tam smo pojedli malico, nato pa smo se odpravili naprej. V bližini smo videli tudi taborni prostor planincev. Prečkali smo reko in končno prišli do slapa Orglice. Slap smo si ogledali od blizu in bil je zelo lep. Na cilju smo se malo odpočili in se nato odpravili v dolino do Doma v Kamniški Bistrici. Tam smo počakali planince, ki so odšli na Kokrško sedlo. Vsi skupaj smo se z avtobusom odpeljali nazaj v Kamnik.

Na izletu smo se imeli lepo. Vreme je bilo sončno, pot pa sploh ni bila zahtevna.

Planinski pozdrav!

Aljaž Vehovec, 5. C

 

(Skupno 43 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost