Naša šola je zdaj tudi GOZDNA ŠOLA. Veseli smo, da smo se letos pridružili Mreži gozdnih vrtcev in šol Slovenije. Program temelji na gozdni pedagogiki in prispeva k izobraževanju za trajnostni razvoj, pri tem vključuje kritična vprašanja, kot so biotska raznovrstnost, gospodarjenje z obnovljivimi naravnimi viri, podnebne spremembe in trajnostna poraba. Raziskovalni in akcijski pristopi učenja v slovenskih gozdovih omogočajo krepitev temeljnih veščin, kot so kritično in sistemsko razmišljanje, sodelovalno odločanje in prevzemanje odgovornosti za sedanje in prihodnje generacije.

Z gozdno pedagogiko smo se na naši šoli začeli ukvarjati v okviru interesne dejavnosti Čarobni gozd, ki jo letos izvajamo drugo leto. Pri izvajanju sodelujeva učiteljica razrednega pouka in socialna pedagoginja, da lahko učencem nudiva raznovrstne teme in dejavnosti (športne, likovne, naravoslovne aktivnosti, krepimo pa tudi socialne veščine).

Idejna zasnova je nastala na podlagi projekta Ekošola (Znanje o gozdovih). Osredotočamo se na spoznavanje gozda in na to, da učenci v gozdu uživajo. Vsak ponedeljek se z veseljem odpravijo v gozd, ga raziskujejo in opazujejo. Učenci uživajo, z igro in raziskovanjem se naučijo veliko novega. Tak način poučevanja je seveda izziv, a ko so učenci zadovoljni, je ves trud poplačan. Glavna prednost takšnega načina poučevanja je, da so učenci bolj sproščeni. Ponudimo jim učno okolje, v katerem se lahko prosto gibajo, lažje pa lahko zadovoljimo tudi njihovo radovednost.

Že lani so se manjše skupine v podaljšanem bivanju občasno odpravljale v gozd. V prihodnje bomo še bolj spodbujali tak način preživljanja sprostitvenih dejavnosti, saj učenci potrebujejo gibanje in igro, še bolje pa je, če to lahko počnejo v stiku z naravo in se ob tem kaj novega naučijo ter pridobijo nove izkušnje. Prvošolce bomo spodbujali, da svoje učilnice čim večkrat zamenjajo za naravno okolje, v višjih razredih pa upamo, da nam bo obisk gozda uspel vsaj enkrat mesečno. Z malo spodbude bomo na sprehod v gozd odpeljali še kakšno skupino, mi pa bomo v sklopu interesne dejavnosti gozd še naprej obiskovali vsak ponedeljek.

(Skupno 173 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost