Založba Miš je letos pripravila že deseti  festival Bralnice pod slamnikom, ki je prvi tovrstni mladinski festival v Sloveniji. Vsako leto založba sodeluje z mnogimi splošnimi in šolskimi knjižnicami po Sloveniji, povezuje in nadgrajuje prizadevanje za motiviranje branja, nagovarja bralca, literaturo pa povezuje s strpnostjo in medgeneracijskim povezovanjem.

V preteklih letih je naša šola gostila ugledne tuje pisatelje, ki so na povabilo Bralnic pod slamnikom obiskali Slovenijo: septembra 2009 je naše učence obiskal novozelandski mladinski pisatelj David Hill, v maju 2012 nizozemska pisateljica Joke van Leeuwen ter leta 2017 Marjolijn Hof, prav tako nizozemska mladinska pisateljica.

V vseh letih festivala naši učenci sodelujejo na literarnem in likovnem natečaju, katerega tematika je vsako leto odkrita v književnem delu gostujočega pisatelja. V vseh letih sodelovanja je kar lepo število naših učencev prejelo nagrade. Letošnja osrednja tema natečaja je bila poučna literatura za otroke in mladostnike in naša učenka LEA BURJA iz 8. a razreda je prejela nagrado literarno-ustvarjalnega natečaja Bralnice pod slamnikom 2020 z naslovom »Kaj sploh je to?« za prispevek Slamnik. Tule si lahko preberemo Leino uganko:

Brez njega v obraz,

Rdeč si poleti,

A z njim ti ni treba,

Le v senci sedeti.

Neverjetno je udoben,

Izjemno prepusten za zrak,

Celota je super,

Enega bi potreboval vsak.

Pokukaš v majhne trgovine,

Obrtniške slamnate mojstrovine.

Dobrodošel pri nas,

Si želiš naglavni okras?

Lahek kot pero,

A se izjemno prilega glavi,

Material je originalen,

Na kmetiji ga najdeš prav vsaki.

Imena ti ne zaupam,

Kajti razmišljati moraš vsaj malo.

Odkrij torej to,

Magično pokrivalo.

Lei je nagrado v kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah, na odprtju festivala,  izročil madžarski pisatelj in ilustrator Robert Farkas, bučno pa smo ji zaploskali spremljajoči člani Bralnega kluba in knjižničarskega krožka.

Lei za nagrado iskreno čestitamo, mi pa se podajamo v nove poti širjenja bralne kulture in hitimo naproti novim knjižnim svetovom.

Festival Bralnice pod slamnikom, prvi tovrstni mladinski literarni festival pri nas, je pravi pravcati knjižni praznik, ki se mu že vsa leta pridružujemo tudi! Poklon družinski založbi Miš, ki se že vrsto let trudi z izdajami kakovostnih knjig, sodeluje s šolami po celi Sloveniji, širi veselje do branja in pogumno pelje festival Bralnice pod slamnikom – tokrat, kot že rečeno, jubilejno deseto leto!

Marta Grkman Repolusk, mentorica literarnega natečaja

(Skupno 207 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost