Epidemija Covid-19 je pomembno zaznamovala leto 2020 in nas spomnila na to, da tudi hrane nimamo za samoumevno. Hrana je ne le nujna za naše preživetje, temveč je tudi del naše kulture in tradicije.

Sodobnemu človeku ne sme biti več vseeno, kakšno hrano uživa. Iz zdravstvenega vidika priporočamo uživanje sezonske zelenjave in sadja iz lokalnega okolja, saj so taki sadeži običajno bolj dozoreli in imajo višjo hranilno vrednost. Takšna hrana je sicer lahko manj privlačnega videza, vsebuje pa več vitaminov in hranilnih snovi, ki so pomembne za naše telo.

V Sloveniji imamo srečo, saj je na voljo veliko domače, lokalno pridelane hrane, le potruditi se moramo in poiskati pridelovalce ali trgovine, ki jo ponujajo. Če imamo možnost, znanje in voljo, pa lahko marsikaj pridelamo tudi sami.

Lokalno nakupovanje podpira čisto okolje in naravo. S tem se vsi trudimo zmanjšati onesnaženost zraka in okolja nasploh. Zaradi dolgih prevozov hrane s tovornjaki, vlaki, ladjami ali celo letali se v ozračje sproščajo ogromne količine strupenih plinov. Negativnega vpliva na zdravje ljudi, živali in rastlin tako ne moremo zanikati.

Vendar pa kljub razlogom, ki govorijo v prid lokalno pridelani hrani, še vedno opažamo trend nakupovanja živil iz vseh koncev sveta. Poleg tega veliko potrošnikov posega po že pripravljenih obrokih. Razlog za to je večinoma v pomanjkanju časa za pripravo pravega toplega obroka.

Odločitev je torej odvisna le od nas samih.

Bomo izbrali hrano, ki je zdrava, polnovredna in za sabo nima na stotine nepotrebnih kilometrov?

(Skupno 53 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost