V preteklem šolskem letu se je 9 učencev zadnjega triletja naše šole odločilo, da bo sodelovalo v bralnem tekmovanju – ODPRTA KNJIGA: GG4U (good game for you), ki ga organizirata založbi Malinc in KUD Sodobnost.

Bralni projekt je zasnovan kot tekmovanje, ki je namenjeno najstnikom, torej učencem zadnjega triletja. Je zabaven, poteka kot igra, povezuje spletne medije in knjige, osrednjo vlogo pa igra tudi šolska knjižnica z mentorjem – šolskim knjižničarjem. V preteklem letu je bila knjižnica prostor druženja, tu so se reševale uganke, izmenjavala so se mnenja o prebranem in kar nekaj nalog je tu dobilo končno obliko. Navdušenje nad vprašanji ter nalogami, s katerimi so tekmovalci poglobljeno doživljali vsebine knjig, je bilo pristno in najbrž je marsikdo pomislil, da bi bilo dobrodošlo kakšno bralno strategijo uvesti tudi k uram rednega pouka.
Učenci OŠ Toma Brejca so bili zelo uspešni, saj sta se kar dve ekipi od treh sodelujočih uvrstili med prve tri v državi: ekipa MRTVE BRALKE v sestavi Maša Svetec, Lea Burja in Nadja Baša, si je 2. mesto delila z ekipo Holmsove bralke iz Ljubljane, ekipa NACE IN PRIJATELJI v sestavi: Hana Pinosa, Nadja Pondelek in Nejc Razpotnik, pa si je prislužila 3. mesto in žal za las zgrešila čudovito nagrado – obisk vetrovnika v Logatcu.

 


Razsežnost epidemije je porušila naše načrte z nagradnim izletom, saj sta z menoj v Logatec z vlakom potovali le Maša in Lea, Nadjo pa nagrada še čaka.
Bralno tekmovanje je potekalo skozi celo šolsko leto, učenci so z reševanjem knjižnih ugank postopno odkrili naslove knjig, ki so jih morali prebrati in z domiselno sestavljenimi nalogami potovali med izbranimi zgodbami.
Letošnje tekmovanje poteka preko spleta. Učenci so prebrali že knjigi Pismo angleški kraljici ter knjigo Laž in so v pričakovanju tretje uganke, ki bo razkrila novo knjižno delo. Žal v tem šolskem letu v knjižnici ne potekajo druženja in se v jutranjih urah ne priklapljamo na računalnike v želji po čimhitrejšem reševanju ugank. Vse poteka preko Classcrafta, tekmovanje je razgibano in naloge domiselne, še vedno se vse dogaja v imenu zgodbe izbrane knjige, le manjka nam srečanj in pogovorov, kjer poleg besed marsikaj povedo tudi naši pogledi. Letošnja trojka iz 9. a oddelka v sestavi Maša Svetec, Lea Burja in Shreeya Griprasad se pogumno loteva ugank in knjižnih pustolovščin. Držimo pesti, da jim z izvirnostjo podanih rešitev pri nalogah uspe prepričati ocenjevalno komisijo, predvsem pa jim želimo, da z bralnim navdušenjem začarajo svoje vrstnike in obogatijo svoja razmišljanja, poglede in sanje. Štejejo odmevnost, uspešnost, izvirnost, poštenje in srčnost.
V oktobru lanskega leta, tik pred epidemijo, nas je v vetrovniku v Logatcu dobro prepihalo. Smo si zaslužile! Maša in Lea sta spretno poleteli, njuna mentorica pa se nad adrenalinskimi zadevami ne navduši tako zlahka, zato tudi njen let ni bil vzoren. Vendar pa je vredno poskusiti, premagati strah in dopustiti življenju, da nam podari tudi neznano.
In kaj o projektu pravita lanski članici drugouvrščene ekipe Mrtve bralke, Maša Svetec in Lea Burja?
»Projekt Odprta knjiga GG4U mi je bil všeč, saj smo skozi zanimive izzive in naloge spoznavali nove
knjige. Morali smo se dodatno potruditi, saj smo dobivali dodatne točke za kreativnost ali pa
najhitrejši odgovor. Ker smo se skupaj z ekipo dosegle 2. mesto, smo odšle tudi na nagradni izlet v
Aerodium Logatec. Tam smo zelo uživale in bi v tem projektu z veseljem še enkrat sodelovale.«
Maša Svetec, 9.A
»Projekt GG4U je bil zelo zabaven in vesela sem, da smo se odločile sodelovati. Potekal je skozi celo leto in poskrbel, da zaradi šolskih obveznostih nismo pozabile na knjige. Na približno vsake tri mesece smo prejele novo uganko, s pomočjo katere smo morale ugotoviti naslov knjige. Slednjo smo za tem prebrale in reševale naloge v zvezi s knjigo. Skozi leto so se nam seštevale točke in čeprav nam je na koncu zagodel virus in tekmovanja nismo mogli dokončati tako, kot je bilo načtovano, smo bile skupno na 2. mestu! Sodelovanje nam je prineslo mnogo dobrih izkušenj in novih pogledov na svet branja. Najboljše pa je bilo seveda na koncu, in sicer nagrada! Vsaka od nas je prejela knjižno nagrado in izlet v Aerodium Logatec. Oktobra smo se z našo mentorico Marto Grkman odpravile tja in poletele v Vetrovniku. Izkušnja je bila enkratna in nepozabna.« Lea Burja, 9.a

Več o projektu si lahko preberete na: GG4U – projekt – Malinc
Mentorica bralnega projekta GG4U na OŠ Toma Brejca, knjižničarka Marta Grkman Repolusk

(Skupno 167 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost