Konec junija se je učiteljica Mojca Janžekovič udeležila seminarja za učitelje, z naslovom Iceland outdoor education oz. izobraževanje na prostem.

Cilj seminarja je bil razviti tako teoretično kot tudi praktično znanje na temo pouka na prostem z načeli okoljske vzgoje. 

Na seminarju so učitelji pridobili nova znanja s področja islandskega šolskega sistema in usvojili nove metodologije iz področja okoljske vzgoje. Udeleženci so analizirali študije primerov, kot so skavtska organizacija na Islandiji in vpliv na okoljsko problematiko, sodelovali so v razpravah in debatah, v igri vlog. Udeležili so se videokonference in sodelovali v delavnicah, ki so jih pripravili lokalni strokovnjaki. Kljub strogim epidemiološkim ukrepom, so uspeli obiskati nekatere lokalne zasebne in javne ustanove. Podjetje Friðheimar, ki se ukvarja s celoletno vzgojo paradižnikov v rastlinjakih (izkoriščanje geotermalne energije). Turistično kmetijo Efstidalur, ki je znana po prenočitvenih kapacitetah višjega kakovostnega razreda ter proizvodnji lastnih mlečnih izdelkov, med katerimi izstopa domači sladoled različnih okusov. Lava center, interaktivni muzej islandskih ognjenikov in njihovih izbruhov.

Učenje na prostem se uporablja za promocijo pozitivnih vzgojnih vrednot skozi gibanje posameznika. Dokazano je, da z dobro opredeljenim učnim načrtom učenec izboljša svoj duševni, čustveni, fizični in socialni razvoj.

(Skupno 19 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost