V sredo, 20. oktobra 2021, smo se učenci 8. razreda odpravili na zgodovinsko-geografsko ekskurzijo.
Zjutraj smo izmerili temperaturo, veter in oblačnost ter se ob 8.30 z avtobusom odpeljali do hidroelektrarne Fala na Dravi blizu Maribora.
Elektrarna Fala je prva slovenska hidroelektrarna. Dokončno je bila zgrajena leta 1918, prenovljena pa leta 1996. Elektrarna ima tri turbine, v prvotni obliki pa je imela sedem turbin, ki smo si jih poleg zunanjosti elektrarne, tudi uspeli ogledali. Ogledali smo si Francisovo turbino, ki je odprta za obiskovalce. Poleg turbin pa smo videli tudi zbirko najrazličnejših električnih izumov iz začetka spoznavanja elektrike. Po končanem ogledu smo se odpravili na Ptujski grad, kjer smo zopet opravili geografske meritve.
Grad je nastal v 11. stoletju in zadnji grofje so ga zapustili po drugi svetovni vojni, natančneje leta 1945. Na gradu smo si pod vodstvom prijaznih vodičev ogledali zbirko stanovanjske kulture, v kateri smo videli slikarije, tapiserije, staro pohištvo in druge predmete iz časa baroka ter starejše. Nato smo se odpravili v največjo slovensko zbirko glasbil, ki šteje preko 300 eksponatov. Med drugim smo videli tudi Tibio, ki je edinstven svetovni primerek dvojne piščali, ki je iz živalske kosti in prevlečena z bakrom in bronom. Nastala je v 2. stoletju pr. n. št. Ogledali smo si tudi zbirko orožja, ki obsega preko 500 razstavnih delov, med njimi tudi najstarejši top v Sloveniji, ki je star 600 let. Peljali so nas tudi po zbirki pustnih mask, ki so iz novejše dobe in predstavljajo lokalne šege in običaje.
S tem smo zaključili našo ekskurzijo in se nasmejali v lep sončni dan.
Ivona Lederer in Zoja Bolčina Ravnikar, 8. c
(Skupno 38 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost