Danes je tudi na naši šoli potekal že 11. Dan slovenske hrane, ki smo ga začeli s tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Veseli smo bili, da smo lahko za razliko od lani ponovno k obedovanju sedli skupaj s sošolci in učitelji in da se je po šoli širil vonj po svežem kruhu in sladkem medu. Po hodnikih so se razlegali tudi zvoki harmonike.

Vsa živila, ki smo jih zaužili, so bila slovenskega izvora; večina tudi lokalnega porekla. Črni kruh so v krušni peči spekli na kmetiji Anžič v okolici Kamnika, med so pridelali v okolici Domžal (Čebelarstvo Koderman Marjan), jabolka so bila vzgojena in obrana v Sadjarstvu Kimovec iz Vodic, mleko pa so nam dostavili s kmetije Jamšek iz Most pri Komendi.

Zajtrku je za številne razrede sledil naravoslovni dan.

Prvošolci so se izdatno posvetili pogovoru o tem, kaj je lokalno pridelana hrana. Veliko pozornosti so namenili pomenu bontona pri jedi in prijetnemu vzdušju za mizo. Prvič so se seznanili tudi s pomenom čebele za človeka.

Čebele in čebelarstvo so raziskovali tudi petošolci, ki so si ogledali poučni film, sodelovali v kvizu in ustvarjali panjske končnice.

Učenci od 6. do 9. razreda so sodelovali v raznovrstnih aktivnostih, povezanih z zdravim načinom življenja, ekologijo, in kmetijstvom, kot so: peka rožičevega peciva z jabolki, izdelava kolebnice, izdelava tematske dekoracije za popestritev sten v jedilnici, orientacijski pohod, priprava ankete o zdravem načinu življenja, izdelava prehranske piramide, odkrivanje aditivov v prigrizkih, delavnica animacije … Veliko novega so izvedeli o motnjah hranjenja, prebavni poti hrane, zdravemu načinu življenja, vlogi čebel v naravi in vplivu prehrane na okolje. Spoznali so tudi načela varnega pohodništva in dobili ideje za športno in aktivno preživljanje prostega časa.

Zanimive in raznolike aktivnosti je ob 10. uri prekinila le Slakova pesem Čebelar, ki smo jo zavrteli na šolskem radiu. Melodiji smo se pridružili z glasnim petjem v čast našim čebelam in se tako pridružili vseslovenskemu projektu Čebelarske zveze Slovenije, s katerim so poskusili ustvariti najštevilčnejši pevski zbor.

(Skupno 138 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost