Učenci razreda boste imeli v četrtek, 14. 4. 2022, kulturni dan. Zbor je ob 7.15 uri pri severnem vhodu v šolo, kjer bodo reditelji poskrbeli za deljenje malice.

Odhod avtobusa je ob 7.30 pred športno halo Frana Albrehta.

Celotni dan bomo preživeli v dveh skupinah. Ena bo najprej obiskala Muzej krščanstva, druga pa Jurčičevo domačijo. Po malici se bosta skupini zamenjali. Med ogledi boste izpolnjevali delovne liste, ki jih boste v pregled oddali svoji učiteljici slovenščine.

Obiskali bomo Muzej krščanstva na Slovenskem: ogledali si bomo cistercijanski samostan v Stični ter se udeležili kaligrafske delavnice »Pisarski mojster Bernard«, v kateri se boste preizkusili v pisanju s peresom in tušem. Tako boste začutili utrip dela pisarskih mojstrov, ki so v času srednjega veka v skriptorijih prepisovali in krasili knjige. V Muzeju krščanstva na Slovenskem vas bodo seznanili s Stiškim rokopisom, tretjim najstarejšim zapisom v slovenskem jeziku  ter vam predstavili pomen pisane besede.

Po ogledu cistercijanskega samostana bomo obiskali  Jurčičevo domačijo na Muljavi, kjer vam bodo vodiči povedali nekaj besed o življenju in delu Josipa Jurčiča, velikega slovenskega pripovednika, avtorja prvega slovenskega romana.

Stroški vodenih ogledov in delavnice znašajo 9 €, stroški prevoza pa bodo znani naknadno. Vse stroške boste poravnali s plačilom položnice.

Predviden povratek  v Kamnik je okrog 14. ure. Kosila ne bo in je odjavljeno.

S SEBOJ IMEJTE: masko, steklenico z vodo, trdo podlago (mapo) in pisalo.

OPOZORILO:  Uporaba mobilnih telefonov in ostalih glasbenih predvajalnikov je določena s pravili hišnega reda; med vožnjo so mobiteli v nahrbtnikih, le-ti pa v prtljažniku avtobusa.

Ne pozabimo na kulturnemu dnevu primerno vedenje.

Želim vam prijeten dan ob spoznavanju slovenske kulturne dediščine!

Vodja kulturnega dne: Živa Blatnik

(Skupno 16 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost