Nagradna zaključna prireditev za učence, ki so v letošnjem šolskem letu opravili bralno značko, bo v ponedeljek, 6. 6. 2022, v šolski telovadnici, in sicer:

    • 2. šolsko uro za učence od 1. do vključno 4. razreda,
    • 3. šolsko uro za učence od 5. do vključno 9. razreda.

Pouk ostale ure poteka po urniku.

V goste smo tokrat povabili dve čudoviti pripovedovalki, ki že  vrsto let trosita ljudske pravljice po širni Sloveniji: to sta Katja Puntar in Anja Završnik.

KATJA PUNTAR: Pravljice so jo zamikale že med študijem primerjalne književnosti in literarne teorije na Filozofski fakulteti v Ljubljani in tudi v diplomskem seminarju se je posvetila čudežni pravljici. A pri pripovedovanju se ni omejila le na eno literarno zvrst, saj gre tu za avtorske interpretacije različnih pripovedk, legend, mitov, anekdot, kratkih zgodb, osebnih pripovedi in še mnogo več. V Krškem, od koder prihaja, je ustanovila Kulturno društvo Fabularij, v okviru katerega tudi v naših krajih pripravlja pripovedovalske dogodke tako za otroke kot za odrasle.

Na naši šoli je v maju potekala pripovedovalska delavnica v sklopu Križnikovega festivala in ena izmed mentorjev je bila tudi današnja gostja.

ANJA ZAVRŠNIK: naša druga gostja je performerka z umetniškim imenom Anja Bezlova iz KD Priden možic. Anja je ulična in cirkuška performerka, ki je izobraževanje začela pri Nataliji in Ravilu Sultanovu v okviru Buffeto Laboratorija Smeha in Šole uličnega gledališča Ane Monro ŠUGLA, od leta 2011 do 2014 pa se je izobraževala v International school of Theater Creation HELIKOS v Firencah. Je članica gledališke skupine Globus Hystericus, ki gostuje po vsej Evropi in je leta 2021 dobilo nagrado URBana LJUBLJana za najboljšo slovensko ulično predstavo. Tudi Anja je bila v letošnjem maju ena od mentoric pripovedovalske šole, ki jo je obiskovalo 24 naših učenk in 1 učenec. 5 najbolj pogumnih slušateljev bo svoj prvi nastop imelo na letošnjem Križnikovem festivalu 11. 6. v Motniku, kjer obe današnji gostji tudi sodelujeta.

Ljudska pripoved se s svojo živostjo, močjo in modrostjo ohranja že več stoletij. Nekateri pripovedovalci pa jo znajo med ljudi pripeljati na hudomušen, živ način, prepreden z današnjim življenjem. Današnji gostji Katja in Anja sta vsekakor mojstrici pripovedovanja in verjamem, da boste v njuni družbi uživali!

Vsem bralcem pa iskreno čestitam ob prejetem priznanju in vam želim prijetno urico v družbi pravljic in pripovedovalcev. In, naj še zašepetam: z zaključeno bralno značko se branje ne končuje, temveč začenja. Posezite po knjigah, dovolite, da vas zapeljejo v brezmejne svetove, ki so lahko neskončno oddaljeni, pa vendar tako blizu.

»Z rednim branjem si bogatite duha in vračate voljo do življenja.« (Lewis Timberlake)

Mentorica BZ: Marta Grkman Repolusk

(Skupno 111 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost