Hrana za človeka ne pomeni samo vira energije, ampak tudi prijeten družabni dogodek. Zaradi tega je presenetljivo dejstvo, da kar tretjino hrane zavržemo, ne da bi jo dali na krožnik. S to količino hrane bi lahko vsako leto nahranili tri milijarde ljudi.

Ko govorimo o zavrženi hrani, s tem ne mislimo samo na hrano, ki jo zavržemo v gospodinjstvu, temveč tudi na živila, ki jih trgovine ne prodajo, jedi iz restavracij in šol. Sem štejemo tudi živila, ki jih proizvajalci in pridelovalci izgubijo skozi predelavo. Na poti pridelave in predelave hrane se porabi ogromno vode, zemlje in energije, ki jih tako tudi zavržemo.

Letno vsak posameznik v Sloveniji zavrže povprečno 68 kg hrane, zatorej je potrebno spremeniti življenjske navade in način razmišljanja. To lahko storimo s sledečimi ukrepi:

  • načrtujmo svoj jedilnik,
  • načrtujmo svoje nakupe,
  • preverimo rok uporabe,
  • poskrbimo za pravilno shranjevanje živil,
  • vzpostavimo red v hladilniku,
  • bodimo pozorni na velikost obrokov,
  • uporabimo ostanke hrane za pripravo novih jedi. IZOBRAZIMO SE O ROKIH UPORABE.pdf

Veliko idej za jedi iz ostankov hrane lahko najdete v zbirkah Reciklirana kuharija, ki so jih oblikovali učenci.

LIDL: Boljši svet » NALOŽITE SI VSEH PET KNJIŽIC RECIKLIRANA KUHARIJA! (boljsi-svet.si)

 

(Skupno 10 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost