V 2. č in 4. razredu podaljšanega bivanja so bile tekom šolskega leta v okviru projekta Hrana ni za tjavendan izvedene številne aktivnosti. Učenci so se na ta način učili odgovornega ravnanja s hrano in zmanjševanja količine zavržene hrane pri šolski malici in kosilu. Ob slovenskem dnevu brez zavržene hrane so si učenci ogledali več kratkih izobraževalnih filmov, ki so namenjeni ozaveščanju o izgubah hrane in odpadni hrani. Učenci so si zadali cilje, ki jih želijo pri sebi doseči, temu pa je sledila še izdelava plakatov, s katerimi ozaveščamo o načinih odgovornega ravnanja s hrano. Najpogosteje zastavljen cilj je bil pojesti obrok brez zavržene hrane in tega so večkrat tudi dosegli. Učenci podaljšanega bivanja so svoje cilje dosegali pri kosilu, učenci 2. č pa pri šolski malici. Svoj napredek so dnevno nadzorovali s pregledom posode za ostanke hrane po malici ter beleženjem stanja v koledarju. Učenci so uspeli zmanjšati količino ostanka hrane. S tem so pokazali odgovoren odnos do hrane. Kot način odgovornega ravnanja s hrano so učenci hrano, ki je ostala pri malici, uporabili za pripravo novih jedi. Iz jabolk so pekli jabolčno krostato, iz zrelih banan pa bananin kruh.

Mateja Penko in Valentina Buh
(Skupno 34 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost