Ker smo v letošnji sezoni kviza Male sive celice osvojili 3. mesto, smo za nagrado dobili tudi izlet v Švico. Na pot smo se odpravili v nedeljo, 9. 6. 2024, in se vrnili v sredo ponoči. Poleg nas so se izleta udeležili še zmagovalci z navijači ter drugo- in še ena tretjeuvrščena ekipa z mentoricami, voditelj Malih sivih celic Rok Škrlep, snemalec in odgovorna urednica Julija Kočar.

Potovali smo skozi tri države: Italijo, Švico in Francijo.

Prvi dan smo si ogledali mesto Annecy, ki je v Franciji in spada med mesta z bogato zgodovino. Zaradi svoje prikupnosti in kanalov, mesto imenujejo tudi »Biser francoskih Alp« oziroma alpske Benetke.

Drugi dan smo si ogledali znamenitosti Ženeve. Sprehodili smo se tudi po zgodovinskem starem mestnem jedru, videli njegovo srce, Place du Bourg-de-Four, ki je najstarejši trg v Ženevi, katedralo sv. Pierra, Reformacijski zid, velik kamniti spomenik, posvečen protestantski reformaciji, cvetlično uro v Jardin Anglais, operno hišo, najdaljšo leseno klopco na svetu…

UTRINKI Z IZLETA

Popoldne smo obiskali CERN  –  Evropsko organizacijo za jedrske raziskave, ki je največji laboratorij za fiziko delcev in leži ob francosko-švicarski meji. Sprejeli sta nas dve slovenski fizičarki, ki delata in raziskujeta prav v Cernu. Predstavili sta nam zgodovino Cerna, delovanje pospeševalnika in pomen teh raziskav. Za nas sta pripravili dva poskusa in nam tako pokazali, da je veliko stvari v znanosti merljivih, veliko pa je tudi nepredstavljivih – skritih očem.

Proti večeru smo se vkrcali na parnik Savoy in se popeljali po Ženevskem jezeru. Od blizu smo si tako lahko ogledali tudi 140 metrov visok ženevski vodnjak Jet d’Eau, ki je prepoznaven simbol mesta po vsem svetu in glavna atrakcija švicarske prestolnice.

Tretji dan smo dopoldne preživeli v Cernu, kjer smo si v živo ogledali poskuse z magneti in tekočim vodikom ter obiskali muzeje z interaktivnimi delavnicami.

Na izletu smo se zabavali, se družili in tudi snemali na različnih mestih. Na poti domov smo se ustavili na prelazu Simplon in se kepali. Kljub dolgi poti in dolgi vožnji, smo uživali, se veliko naučili in se imeli lepo. Ta izlet nam bo za vedno ostal v spominu.

Sofija Lederer, Miha Tancer, David Kokalj in mentorica Nataša Uršič

(Skupno 93 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost