Delavnice OdKlikni

V ponedeljek, 18. 11. 2019, bodo za učence 8. in 9. razreda potekale delavnice OdKlikni – ustavimo spletno nasilje.

Delavnice bodo potekale v vsakem oddelku 2 šolski uri, po spodnjem razporedu. Ostale ure bo potekal pouk po urniku.

1. in 2. uro

8.A v učilnici 26

9.A v učilnici 14

Uršič, Hribar

Orehek, Banovšek

3. in 4. uro

8.B v učilnici 26

8.C v učilnici 27

Janžekovič, Zore

Matjan, Orehek

5. in 6. uro 9.B v učilnici 27 Griljc in Beber, Žavbi

                                                                                                                        Koordinatorica delavnic: Anja Žavbi

Rezultati šolskega tekmovanja MATEMČEK

Na šolskem tekmovanju za priznanje MATEMČEK, ki je potekalo v petek, 8. 11. 2019, je tekmovalo 157 učenk in učencev od 1. do 9. razreda.
140 tekmovalcev je osvojilo bronasto priznanje, 16 pa priznanje.

Z odličnim rezultatom se je na državno tekmovanje, ki bo potekalo na naši šoli, v soboto, 23. 11. 2019, uvrstilo kar 62 tekmovalcev.

Čestitamo!

Koordinatorka tekmovanja Nataša Uršič

Na državno tekmovanje so se uvrstili:

(več …)

SREČANJE MEDVRSTNIŠKIH MEDIATORJEV

 V soboto, 9. 11. 2019, je potekalo prvo srečanje bodočih medvrstniških mediatorjev. Učenci so sobotno jutro začeli s timsko vajo, kjer so skušali postaviti najvišji stolp iz špagetov. Ugotovili so, da je ekipno delo zelo pomembno in ključno za doseganje cilja. Nato so učenci dokazali, da dobro poznajo osnove mediatorstva, saj so izkazali temeljito poznavanje tehnik in načel mediacije. Sledila je igra vlog, kjer so učenci poskušali z mediacijo rešiti spore. Učenci so dokazali, da so na pravi poti do odličnih mediatorjev. Za zaključek smo izdelali še plakate za 8 krogov odličnosti, ki vas po šoli vsak dan spremljajo in opominjajo, da na življenje gledate s pozitivne strani, da ne obupate in da so vse težave rešljive – zlasti s pomočjo mediacije! 🙂

Nekaj utrinkov z delovne, a sproščene sobote, si lahko ogledate s klikom na sliko.

 Šolski mediatorji:

Tanja Ivanjko Kovačič, Breda Banovšek, Anja Kotnik Lebar, Peter Štubljar, Tjaša Spruk, Tadeja Pezdirc, Andrej Matjan

Mednarodni dan strpnosti

”Strpnost je harmonija v različnosti. Za mednarodno harmonijo je bistveno, da posamezniki, skupnosti in narodi sprejmejo in spoštujejo večkulturno naravo človeške družbe. Brez strpnosti ne more biti miru in brez miru ne more biti razvoja ali demokracije. V modernem svetu je strpnost bolj ključna kot kdaj koli prej.                                     (povzeto po: Deklaracija o načelih strpnosti, 1995; slovenski prevod: Izobraževalni center Eksena)

  1. novembra vsako leto obeležujemo mednarodni dan strpnosti. V preteklih tednih smo strpnosti namenili še poseben poudarek ter s tem krepili in ozaveščali pomen strpnih odnosov za sobivanje v družbi. Vsak od nas je pomemben člen v skupnosti, ki jo imenujemo človeštvo. Šele ko se bomo vsi zavedali, da je življenje lepše, če drug z drugim sodelujemo in smo prijazni, bo naš vsakdan zagotovo lepši.

Na strpen odnos vas na glavnem vhodu opomnijo odtisi dlani, ki so jih v podaljšanem bivanju pridno izdelali učenci 2. b-oddelka, in verzi Toneta Pavčka.

Bodite drugim sonce.

Anja Žavbi

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

Danes, 15. novembra 2019, je že osmič po vrsti potekal Dan slovenske hrane, ki je namenjen spodbujanju uživanja kakovostne hrane iz lokalnega okolja. Tudi letos smo se pridružili eni najbolj prepoznavnih aktivnosti − Tradicionalnemu slovenskemu zajtrku. Okrepčali smo se s kruhom, pečenim v krušni peči, s kmetije v okolici Kamnika. Namazali smo ga z medom, ki ga je pridelal čebelar Marjan Koderman. Posladkali smo se z bio jabolki s kmetije v okolici Domžal, odžejali pa z mlekom s kmetije Jamšek.

Po okusnem zajtrku smo se učenci skoraj vseh razredov udeležili raznovrstnih delavnic o zdravi prehrani in zdravem življenjskem slogu.

1. TRIADA (s klikom si lahko ogledate utrinke)

Učenci 1.a-oddelka so se po zajtrku lotili izdelovanja izdelkov za novoletni sejem. Naredili so jelenčke, snežake, Božičke in okraske za božično jelko. Pri delu so bili nekateri bolj spretni od drugih. Povedali so, da se jim je zajtrk zdel okusen, le mleko jim ni bilo najbolj všeč.

1. b-oddelek se je pogovarjal o sladkih pijačah in sladkorju v hrani. Učenci so bili presenečeni nad količino sladkorja, ki je “skrit” v pijačah. Pri zajtrku so uživali in všeč jim je bila tema pogovora.

V 1. c-oddelku so si pred zajtrkom pripravili pravi slavnostni pogrinjek. Prižgali so namreč tudi dišeče svečke in lično zložili prtičke. Zajtrk je bil otrokom všeč in sledil je pogovor o pridelavi hrane.

2. a-oddelek je preučil delo čebelic in pridelavo medu. Izvedeli so, kdaj in kako čebele nabirajo cvetni prah in nektar, kam ga nesejo in da je med šele končni izdelek pridnih čebelic.

Učenci 2. b-oddelka so svoje spretnosti pokazali pri izdelovanju panjskih končnice in risanju čebelic. Tudi njim je bil zajtrk všeč.

2. c-oddelek se je za začetek pogovarjal o hrani in naredil kratek zapis v zvezek. Kasneje so gledali poučne posnetke o čebelah, izdelovali pogrinjke in reševali sudoku na temo današnjega dne. Čebelice se jim zdijo prisrčne, ampak se jih malo bojijo, ker pikajo.

Učenci 3. razreda danes sicer niso imeli naravoslovnega dne, a so pri tradicionalnem slovenskem zajtrku vseeno rekli nekaj besed o pomenu lokalne hrane.

2. TRIADA (s klikom si lahko ogledate utrinke)

Petošolci so izdelovali panjske končnice. V  5. a  sta nama učenki povedali: »Všeč nama je, ker pouk poteka v drugačni obliki, saj radi ustvarjava. Izdelava panjskih končnic pa se nama je zdela zahtevna, a dokaj zanimiva. Učiteljica Tadeja pa je še dodala: »Meni se zdi fino, saj otroci ohranjajo dolgoletno tradicijo.« V 5. č pa sta nama učenca povedala: »Ko smo prišli v šolo, smo najprej pojedli zajtrk, potem smo pogledali filmček o čebelah, poslušali pesem Čebelar, nato pa se lotili izdelave panjskih končnic.« Kasneje pa je učiteljica še dodala: »Zdi se mi zelo dobro, ker učenci spoznavajo svojo dediščino, kulturo ter tradicijo.«

Šestošolci so sodelovali v štirih različnih delavnicah. Na prvi delavnici so izdelovali kolebnice, ki jih bodo odnesli domov. Z rednim preskakovanjem bodo skrbeli za svoje zdravje. Na drugi delavnici, ki je bila kuharska, je kar dišalo po domači kuhinji. Učenci so pripravili domačo jabolčno pito ter palačinke z jabolčno čežano. Jabolka so bila eko, kar pomeni, da so zdrava in neškropljena. Po končani delavnici pa so se posladkali še s pečenimi dobrotami. Na tretji delavnici so rešili anketo o slovenskem tradicionalnem zajtrku in se naučili uporabljati program Excel. Naučili so se vnesti podatke v preglednice in ustvariti ustrezne diagrame. Začetki in spoznavanje novega programa so se jim zdeli težki, a uporabe so se privadili in jim je bilo lažje. Na četrti delavnici so izdelali svojo prehranjevalno piramido. Izrezovanje slik iz revij se jim je zdelo dolgotrajno, a vseeno jim je uspelo izdelati zelo lične prehranjevalne piramide. Na novo so spoznali tri vrste piramid: gibalno, prehranjevalno in piramido s pijačami.

3. TRIADA (s klikom si lahko ogledate utrinke)

V 7.a-oddelku so se pogovarjali o zdravi prehrani in reševali kviz v skupinah. Da pa je bil pouk zanimivejši, so govorili angleško. Udeležili so se tudi delavnice Zdravo in varno pohodništvo, pri kateri so spoznali več različnih vozlov, ki jim lahko koristijo pri hoji v visokogorje.

V 7. b-oddelku so s pomočjo opisa določenega sadeža izvedeli več o sadju in zelenjavi po svetu. Udeležili so se tudi glasbene delavnice in z določenimi glasbenimi vzorci spremljali več različnih skladb. Ob koncu dneva so izdelali čebelnjak in narisali čebele.

Učenci 8.a-oddelka so si na delavnici Prehrana in zdravje ogledali videoposnetke o boleznih anoreksija in bulimija. Ugotovili so, da lahko zboliš za to boleznijo, če želiš imeti preveč vitko postavo. Takrat želiš pretirano obvladovati nadzor nad telesom in prehranjevanjem.

V 8. b-oddelku so reševali kviz o zdravem življenjskem slogu in se pogovarjali o slabih in dobrih navadah. Udeležili so se tudi štafet, ki so jih povezovali predmeti, in reševali učni list.

Učenci 8. c-oddelka so izdelovali prebavni trak in se pogovarjali o hrani.

Devetošolci so si pogledali film, ki jim je predstavil, da naše telo ni primerno za uživanje preveč mastne hrane. V filmu je namreč nastopal gospod, ki je cel mesec jedel samo hrano iz Mc Donald’sa. Posledično se mu je zdravje kritično poslabšalo. Na naslednji delavnici so preverili svojo kondicijo z BIK testom. Povedali so jim, da rezultati niso najboljši, a v tolažbo sta jim učitelja dovolila, da so igrali odbojko.

Novinarsko ekipo so sestavljali: Nik Poravne, Jakob Žibret, Domen Dolinar, Katarina Porovne, Hana Pinosa, Neža Soldo, Živa Trobevšek, Maša Poličnik in Shreeya Griprasad.

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

V petek, 15. novembra 2019, bo že osmič po vrsti potekal Dan slovenske hrane, ki je namenjen spodbujanju uživanja kakovostne hrane iz lokalnega okolja.  Ena izmed aktivnosti je tudi Tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga bodo imeli tudi naši učenci. Zajtrk je za vse učence prvo šolsko uro. Sestavljenje iz domačega mleka, masla, črnega kruha, medu in jabolka. Vsa živila so pridelani oziroma  predelani v Sloveniji.

 »Hvala za naš super zajtrk!«.

S tem sporočilom se želimo zahvaliti vsem našim kmetijam, kmetijskim in živilskim podjetjem ter zadrugam, ne samo za zajtrk, ampak za vso lokalno hrano, ki jo vsak dan lahko uživamo. S svojim zavzetim delom in vztrajanjem v poklicu kmeta in v živilski industriji nam bogatijo mize, zagotavljajo poseljenost ter izjemno raznolikost podeželja.

Zajtrka za učence jutranjega varstva ta dan ni.

RAZPORED DELAVNIC

NAŠA DEKLETA OSVOJILA ZLATO KUHALNICO

V ponedeljek, 11.11. 2019, so Katarina Porovne, Hana Jenčič Turk  in Klara Porovne sodelovale v finalu kuharskega tekmovanja Zlata kuhalnica, ki je potekalo v Grand hotelu Union v Ljubljani. Pripravile so tradicionalne ljubljanske jedi: leteči žganci, pražen krompir in gratinirane skutine palačinke. Jedem so s kamniško klobaso in polnozrnato gorčico dodale pridih Kamnika.

Izmed 16 tekmovalnih skupin iz vse Slovenije so naše učenke osvojile  prvo mesto. Poleg simbolične kuhalnice bodo za nagrado preživele dan v Lipici in se učile kuharskih veščin pri priznanem kuharju Urošu Štefelinu iz Vile Podvin v Radovljici.

Čestitamo!

Mentorica: Urška Dolgan

Podarilnica rabljenih otroških oblačil in obutve

Spoštovani starši.

V ponedeljek, 18. 11. 2019, bi v okviru Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov na šoli radi izpeljali Podarilnico rabljenih otroških oblačil in obutve.

Za izvedbo dogodka potrebujemo vašo pomoč.

Vabilo na dogodek in podrobnejša navodila so v spodnji priponki.

Podarilnica

Prijave zbiramo do petka, 15. 11. 2019, na: sebina.durakovic@gmail.com

 

Novica – Interesna dejavnost Python

Interesna dejavnost – Uvod v programiranje v programskem jeziku Python

Dejavnost bo potekala ob četrtkih ob 7:30 (predura) v računalniški učilnici.

Vsi zainteresirani učenci od 6. do 9. razreda vabljeni.

Ostanimo zdravi tudi v hladni polovici leta

Jeseni in pozimi zaradi slabšega vremena več časa preživimo v zaprtih prostorih, kjer pa hitreje prihaja do okužb z bakterijami in virusi ter posledično do razvoja prehlada, gripe, črevesne viroze in ostalih nalezljivih bolezni.

V 3. c smo se pogovarjali o ukrepih, s katerimi lahko preprečimo širjenje teh bolezni. Ugotovili smo, da je zelo pomembno, da:

  • si redno in temeljito umivamo roke,
  • uživamo zdravo hrano, bogato s sadjem in zelenjavo,
  • redno telovadimo,
  • vsaj 30 minut na dan preživimo v naravi,
  • poskrbimo za dovolj spanja.

Poleg naštetega je imunski sistem večkrat potrebno okrepiti tudi s kozarčkom vitamina C, tako kot smo to storili v petek v OPB 3. c, ko smo si pripravili sok iz pomaranč in limon.

CERTIFIKAT VODA IZ PIPE

V torek, 5. 11. 2019, je naša šola pridobila certifikat Voda iz pipe. Certifikat podeljuje Zbornica komunalnega gospodarstva. S podpisom Zaveze certifikata Voda iz pipe se je naša šola zavezala, da:

  • bo v prostorih in na dogodkih, ki jih organizira, ponujala pitno vodo iz pipe;
  • bo k pitju pitne vode iz pipe spodbujala svoje zaposlene, učence, partnerje, podizvajalce in ostale deležnike;
  • bo zaposlene in učence ozaveščala, da imamo v Sloveniji zdravo in kakovostno pitno vodo ter da je pitje pitne vode iz pipe bolj zdravo in okolju prijaznejše kot poseganje po predpakirani vodi;
  • bo pitno vodo iz pipe stregla v vrčih in kozarcih ter se bo, kadar je le mogoče, izogibala ponujanju predpakirane vode.

Slovenija ima številne vodne vire in dobro pitno vodo. Na šoli smo se odločili, da spodbudimo učence in zapolsene, da pijejo bolj kvalitetno in zdravo vodo iz pitnikov oz. da si vodo v šoli natočijo v svoje bidone ali steklenice. Na ta način poskrbimo tudi za ohranjanje okolja in naravnih virov ter zmanjšamo količine plastične embalaže.

Stran 1 od 12712345...102030...Zadnja »