Mala Groharjeva kolonija

V petek, 29. 9. 2023, so se učenke Julija Gjerek, Dunja Ilikić in Sofija Lederer z učiteljico Vesno Kropivšek udeležile Male Groharjeve kolonije v Škofji Loki. Na koloniji je sodelovalo  48 šol z Gorenjske ter učenci iz mest, ki so pobrateni s Škofjo Loko.

Likovne pripomočke smo prinesli s seboj in tako ustvarjali v željeni likovni tehniki,  organizatorji so nam pripravili še papir in podlago.

V Škofji Loki, ki je staro srednjeveško mesto, so učenci iskati zanimive« poglede«. Ob razkošju  mogočnega gradu in starega mestnega jedra z veličastnimi meščanskimi hišami, se je bilo kar težko odločiti za izbran likovni motiv.

Organizatorji kolonije in naša šola so poskrbeli, da so v sončnem vremenu in lepih pogledih na staro arhitekturo učenke preživele ustvarjalen dan in je bila slikarska kolonija zelo zanimiva in prijetna umetniška izkušnja.

TD 6. r – VARNOST

V torek, 3. 10. 2023, je za šestošolce organiziran tehniški dan na temo varnosti. Učenci se ob 8.10 zberejo pri kolesarnici. Učitelji, ki bodo izvajali delavnice, bodo učence razporedili v skupine.

Tehniški dan se bo začel ob 8.20 in končal ob 12.40. Učenci so na tehniškem dnevu dolžni upoštevati pravila vzgojnega načrta in hišnega reda.

  1. skupina 2. skupina 3. skupina 4. skupina
8.20 – 9.20 Varnost pred naravnimi nesrečami  Matjan (zunaj)

Prva pomoč in oživljanje

Bergant (U25)

Medvrstniško nasilje,

e-skiroji

Policist (U15)

Prometna varnost Kočar (U24)
9.20 – 10.20

Prva pomoč in oživljanje

Bergant (U25)

Varnost pred naravnimi nesrečami Matjan (zunaj) Prometna varnost Kočar (U24)

Medvrstniško nasilje,

e-skiroji

Policist (U15)

malica
10.40 – 11.40

Medvrstniško nasilje,

e-skiroji

Policist (U15)

Prometna varnost Kočar (U24)

Prva pomoč in oživljanje

Bergant (U25)

Varnost pred naravnimi nesrečami Matjan (zunaj)
11.40 – 12.40 Prometna varnost Kočar (U24)

Medvrstniško nasilje,

e-skiroji

Policist (U15)

Varnost pred naravnimi nesrečami Matjan (zunaj)

Prva pomoč in oživljanje

Bergant (U25)

 

Malica bo od 10.20 do 10.40

  • 6. A v učilnici 25
  • 6. B v jedilnici
  • 6. C v učilnici 15

Vodja TD: Lijana Kočar

PREDAVANJE ZA STARŠE – Uporaba elektronskih cigaret

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) v oktobru pripravlja dve on-line predavanji za starše. Helena Koprivnikar, zdravnica in specialistka javnega zdravja, zaposlena na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, bo predavala o tem, kaj danes vemo o elektronskih cigaretah, zakaj je njihova uporaba še posebej tvegana za otroke, mladostnike in mlade odrasle, kakšna je razširjenost uporabe v Sloveniji in kako te izdelke ureja slovenska zakonodaja. Po predstavitvi bo čas za vprašanja udeležencev. Predavanje ni namenjeno otrokom ali mladostnikom.

Predavanji bosta potekali (gre za isto predavanje v dveh terminih, zato se prijavite samo enkrat):

  • v torek, 17. 10. ob 16 uri in
  • v torek, 24. 10. ob 16 uri.

Za udeležbo na predavanju se prijavite na povezavi: https://anketa.nijz.si/a/b66e9e78. Prijavljenim bo posredovana povezava do aplikacije ZOOM na dan predavanja. Prijava je možna do zapolnitve prostih mest, nato se prijave zaprejo. V kolikor bo zanimanje veliko, bodo ponovitve predavanja organizirane tudi v novembru.

V kolikor se predavanj ne morete udeležiti, vas pa tema zanima, si lahko ogledate tudi posnetek predavanja, ki je na voljo na povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=bWAGFiOPdBc

Več informacij o omenjenih izdelkih lahko dobite tudi na spletni strani NIJZ na povezavi https://nijz.si/zivljenjski-slog/tobacni-in-povezani-izdelki/, v zavihku Informacije za odrasle, vključno s podkastom o teh izdelkih. V drugem zavihku so na voljo tudi informacije za mladostnike in mlade odrasle.

Informacije o elektronskih cigaretah in ogrevanih tobačnih izdelkih so na voljo tudi v dveh kratkih videih Svetovne zdravstvene organizacije v slovenskem jeziku:

Učenje programiranja za OŠ

V šolskem letu 2023/24  bo Fakulteta za računalništvo in informatiko  v okviru projekta NAPOJ (https://napoj.si/) že tretjič izvajala pouk tekmovalnega programiranja in priprave na tekmovanja za osnovnošolce od 7. do 9. razreda. Pouk bo potekal enkrat na teden, predvidoma ob torkih med 18:00 in 19:30, prek Zooma. Pouk je brezplačen, potrebno ni nobeno predznanje iz programiranja. Začel se bo izvajati oktobra, z uvodno uro 3. 10. 2023 ob 18.00.

Na urah se bodo otroci ob pomoči izvajalcev naučili osnov programiranja in reševali naloge za vajo ter primere tekmovalnih nalog. Naloge bodo lahko reševali tudi sami doma.

Med letom bosta znotraj pouka organizirani dve prijateljski tekmi, učenci pa se bodo lahko udeležili tudi dveh vseslovenskih tekmovanj – ACM RTK (https://tekmovanja.acm.si/?q=rtk/razpisOS) in ZOTKS tekmovanja v programiranju (https://zotks.si/tekmovanje/programiranje-za-osnovne-sole/).

Priprave bodo izvajali uspešni starejši tekmovalci, z izkušnjami z mednarodnih tekmovanj ob svetovanju in pomoči:

 • dr. Jureta Slaka (Google, prej IJS in UL FMF)
 • doc. dr. Tomaža Hočevarja (UL FRI)

Na priprave se lahko prijavite na https://forms.gle/UuVPYmav7x9n3kdV9, povezavo na Zoom in druge informacije pa so na voljo v spletni učilnici (https://ucilnica.acm.si/course/view.php?id=94), ki je tudi glavna stran priprav.

Za več informacij se lahko obrnete tudi na priprave@turminal.net.

Mavrični kamni

Tretješolci smo se letos prvič odpravili v gozd. Odločili smo se, da ga obarvamo, preden ga obarva jesen. Na kamenje smo naslikali gozdne živali, rastline in različne vzorce ter tako popestrili našo pot v gozd.
Učenci 3. razreda in mentorici Patricija in Andreja.

TD – 9. razred

V torek, 3. 10. 2023, bo tehniški dan za učence 9. razreda. Tema tehniškega dne je Proizvodnja smodnika v nekdanji smodnišnici Kamnik.

Zbor učencev je ob 8.15 pred severnim vhodom v šolo, kjer bodo dobili šolsko malico.

Učenci bodo nato peš odšli do Območja 70 (severni del nekdanjega KIK-a), kjer se bodo seznanili s proizvodnjo smodnika nekoč, in imeli aktivnosti na prostem.

Dejavnosti bodo potekale od 9.00 – 12.00.

V šolo se bodo vrnili do 13.00.

Cena tehniškega dne je 12 €. Znesek boste poravnali po položnici.

Učenci naj bodo športno oblečeni in obuti.

Učenci so na tehniškem dnevu dolžni upoštevati navodila spremljevalcev in osebja Območja 70.

Kosilo v šoli bo.

vodja TD
Peter Štubljar

Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani

Generalna skupščina Združenih narodov je 29. september razglasila za Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani. V Evropski uniji se vsako leto zavrže skoraj 59 milijonov ton hrane (131 kg na prebivalca), katere tržna vrednost je ocenjena na 132 milijard evrov. Kar 53% odpadne hrane se zavrže v gospodinjstvih.

Z ukrepi za preprečevanje odpadne hrane se borimo tudi proti podnebnim spremembam, zagotavljamo več hranljivih živil za prehrano ljudi ter privarčujemo denar podjetjem in gospodinjstvom. Skupaj smo torej odgovorni za to, da zmanjšamo količino odpadne hrane.

 

Dostopnost