SLADKORNA BOLEZEN

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

V sredo, 7. 12. 2016, je Nacionalni inštitut za javno zdravje v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje organiziral 7. Nacionalno konferenco obvladovanja sladkorne bolezni. Poudarek je bil na prioritetah obvladovanja sladkorne bolezni in kakovostne oskrbe sladkornih bolnikov v Sloveniji v letu 2017 in naprej.

Nezdravo prehranjevanje, čezmerna hranjenost, debelost in nezadostna telesna dejavnost vodijo k nastanku sladkorne bolezni. Pogostost sladkorne bolezni tako v Sloveniji kot po svetu narašča. V letu 2015 je bilo v Sloveniji okoli 125.000 oseb s sladkorno boleznijo. Z inzulinom se zdravi okrog 33.000 oseb, dve tretjini oseb s sladkorno boleznijo prejema zdravila v obliki tablet, diagnostične trakove za aparat za določanje glukoze v krvi pa približno 36.000 oseb. Ta bolezen zaradi možnih zapletov zmanjšuje kakovost življenja in skrajšuje pričakovano življenjsko dobo. S posledicami, ki prizadenejo obolele, družine in skupnost, postaja pomemben zdravstveni, socialni in ekonomski problem. V zadnjih 20 letih se v evropskih državah pogosteje pojavlja v vseh starostnih skupinah. Razširjenost hitro narašča zlasti med prebivalstvom v srednjem življenjskem obdobju, v delovno aktivni starosti. Evropska komisija je prepoznala pomembnost bremena sladkorne bolezni in jo kot vzorčno bolezen vključila v Projekt skupnega ukrepanja o kroničnih boleznih in zdravem staranju v celotnem življenjskem obdobju (JA-CHRODIS). Projekt je skupna evropska pobuda, ki združuje več kot 70 partnerjev iz zdravstvenih in raziskovalnih ustanov 26 evropskih držav. Ti partnerji sodelujejo pri odkrivanju, preverjanju, izmenjavi in razširjanju dobrih praks na področju kroničnih bolezni v Evropi.

Na Ministrstvu za zdravje so za preprečevanje debelosti, ključnega dejavnika tveganja za sladkorno bolezen tipa 2, v lanskem letu sprejeli Resolucijo o nacionalnem programu o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015-2025. Ob ukrepih za ustvarjanje pogojev za zdravo prehrano in gibanje splošne populacije so predstavljeni tudi ukrepi na področju prehranjevanja in gibanja za bolnike.

Kako nevarna je sladkorna bolezen pa vedo tudi šolarji. Zveza društev diabetikov Slovenije v sodelovanju z osnovnimi in srednjimi šolami vsako leto organizira tekmovanje v znanju o sladkorni bolezni. Število tekmovalcev vsako leto narašča (v letu 2015/2016 več kot 12. 000 tekmovalcev), medtem ko so glavni cilji tekmovanja še danes širjenje in poglabljanje znanja o sladkorni bolezni, spodbujanje zdravega življenjskega sloga, motivacija za nadaljnje poglabljanje znanja ter druženje mladih z različnih šol. Redni udeleženci tekmovanja v znanju o sladkorni bolezni so tudi učenci Osnovne šola Toma Brejca.

Pozdrav decembru

783B7703

Foto: Blaž Bergant

Več slik si lahko pogledate s klikom na zgornjo sliko.

Na OŠ Toma Brejca vsako leto v decembru pripravimo prireditev za naše najdražje – naj bo to koncert, sejem ali ustvarjalno popoldne. Z začetkom sodelovanja v dvoletnem mednarodnem projektu Razvijanje osnovnih spretnosti preko umetniških zmožnosti so na naši šoli zaživeli gledališki, likovni in glasbeno-plesni klub, zato smo se odločili, da klubi zdržijo moči in vsak od njih prispeva k uspešni realizaciji decembrske prireditve. Odgovornost za igro je prevzel gledališki klub, likovni klub je poskrbel za scenografijo, s plesnimi vložki pa je prireditev dopolnil plesni klub. Tako smo s skupnimi močmi izpeljali prijetno prireditev Pozdrav decembru, kjer ni manjkalo humorja, toplih želja in praznično obarvanih plesnih ter pevskih točk.

Pozdrav decembru video

 

Snemanje in montaža: Blaž Bergant

Ogled dramske uprizoritve EMIL IN DETEKTIVI v Lutkovnem gledališču v Ljubljani

Kulturni dan za učence 2. razreda

V predprazničnem času si bodo učenci 2. razreda ogledali  dramsko uprizoritev  priljubljenega nemškega pisatelja Ericha Kastnerja z naslovom Emil in detektivi.

V Lutkovno gledališče v Ljubljano bomo odšli v petek, 9. 12. 2016.

Starše prosimo, da otroke pripeljete v šolo točno (do 8.20 ure), ker je odhod avtobusa  v Ljubljano že ob 8.30 uri.

Stroške kulturnega dne boste starši poravnali s plačilom položnice (vstopnica – 4€, cena prevoza bo znana naknadno).

»Ko se Emil Tischbein na železniškem peronu v Neustadtu poslovi od svoje mame, zagotovo niti ne sluti, da se bodo njegove počitnice v Berlinu spremenile v napeto detektivko. Na vlaku mu lopov Grundeis namreč izmakne dragocenih sto štirideset mark in Emil se odloči, da bo denar, ki ga je mama tako težko prislužila, dobil nazaj. Sam samcat zasleduje roparja po neznanem velemestu, in ko se že zdi, da se bo njegov lov klavrno končal, mu na pomoč priskočijo zelo posebni berlinski fantje. S svojimi novimi prijatelji, z malo sreče, veliko srčnosti in – kdo bi si mislil! – z buciko se zgodba razplete tako, kot je najbolj prav.«

(Dramska predstava, avtor: Erich Kastner, režiser: Ajda Valcl),

vir: http://www.lgl.si/si/iskanje?query=Emil+in+detektivi

Vsem želimo prijetno urico v gledališču, pazimo na lepo vedenje in uživajmo ob junakih, ki nas bodo razveselili v petkovem dopoldnevu!

emil

 Vodja kulturnega dne: knjižničarka Marta Grkman Repolusk

TEHNIŠKI DAN 8.razred

V torek, 6.12. imate učenci 8. razreda TEHNIŠKI DAN. Ogledali si boste Muzej premogovništva v Velenju.

S seboj vzemite pisalo, trdo podlago in se oblecite vremenu primerno, kajti del dejavnosti bo potekal zunaj (topla oblačila, obuvala…)

Šolske malice ne bo, ker vam bodo rudarsko malico zagotovili v samem muzeju.

Zberete se ob 7.10 izpred športne dvorane Frana Albrehta, vrnitev v Kamnik je okoli 14.00. Šolskega kosila ne bo.

Stroške prevoza, vstopnico v muzej in vodenje ter malico, bodo poravnali starši po položnici.

TEHNIŠKI DAN 6.razred

V torek, 6.12. imate učenci 6. razreda TEHNIŠKI DAN. Obiskali boste Fakulteto za gradbeništvo, kjer se boste udeležili delavnic na temo gradbeništvo. Zberete se ob 8.00izpred športne dvorane Frana Albrehta, vrnitev v Kamnik je okoli 13.00. Šolsko malico bomo vzeli s seboj, reditelji jo prevzamete v kuhinji ob 8.00 in jo prinesete pred športno halo, kosilo bo.

Stroške prevoza bodo starši poravnali po položnici.

Uradni rezultati državnega tekmovanja MATEMČEK

Državno tekmovanje iz prostorske predstavljivosti za priznanje Matemčka je potekalo v soboto, 26. 11. 2016. Našo šolo je zastopalo kar 76 učenk in učencev od 1. do 9. razreda, ki so pokazali izjemno znanje, za kar so prejeli kar 12 zlatih in 45 srebrnih priznanj.

S 100% ali skoraj 100% osvojenih točk so ZLATO PRIZNANJE osvojili: 

 1. Tana Osolnik 1. b
 2. Brina Zabret 1. c
 3. Janja Pondelek 2.a (1. mesto)
 4. David Kokalj 2. c (1. mesto)
 5. Lucija Vehovec 3. b
 6. Maša Svetec 5. a (1. mesto)
 7. Erazem Velušček 6. a
 8. Tim Kogej 6. b
 9. Eva Taja Mlinarič 7.a (1. mesto)
 10. Neli Crnkovič 8.b
 11. Jakob Ivkovič 9. b (1. mesto)
 12. Bor Plahutnik 9. a

Za pokazano znanje čestitamo vsem udeležencem državnega tekmovanja!

Nataša Uršič

SREBRNO PRIZNANJE so osvojili:                         

(več …)

URADNI REZULTATI DRŽAVNEGA TEKMOVANJA IZ RAZVEDRILNE MATEMATIKE

Na državnem tekmovanju iz razvedrilne matematike, ki je potekalo v soboto, 26. 11. 2016, so bili učenci naše šole zopet izjemno uspešni. Osvojili so kar dve drugi in eno tretjo nagrado, devet zlatih in sedem srebrnih priznanj:

2. nagrado in zlato priznanje je osvojil TIM THUMA 7. a,
3. nagrado in zlato priznanje je osvojila TAJA ŠTEFANIČ 8. a,
2. nagrado in zlato priznanje je osvojil JAKOB IVKOVIČ 9. b.

ZLATO PRIZNANJE so še osvojili: 

 1. EVA TAJA MLINARIČ 7. a
 2. NELI CRNKOVIČ 8. b
 3. VID THUMA 9. a
 4. BOR PLAHUTNIK 9. a
 5. GALA ČADO 9. a
 6. TINA BURJA 9. b

SREBRNO PRIZNANJE pa so osvojili:

 1. Hana Jenčič Turk 6. b
 2. Tim Kogej 6. b
 3. Eva Bende 7. a
 4. Gašper Stele 7. a
 5. Ema Rihter 8. b
 6. Jan Orehek 8. a
 7. Gregor Pogačar 9. a

Iskrene čestitke vsem!

Mentorica  Nataša Uršič

Stran 1 od 4612345...102030...Zadnja »
(function(i,s,o,g,r,a,m){i[\'GoogleAnalyticsObject\']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,\'script\',\'https://www.google-analytics.com/analytics.js\',\'ga\'); ga(\'create\', \'UA-85958897-1\', \'auto\'); ga(\'send\', \'pageview\');