Priznanje za projekt VEŠ

Osnovni šoli Toma Brejca priznanje za projekt »Varčevanje z električno energijo v šoli« (VEŠ)

V torek, 25. 11. 2014, so v Knjižnici Domžale odprli razstavo, kjer si lahko ogledamo najizvirnejše predloge varčevanja z električno energijo v obliki piktogramov in sloganov. Izdelke so v okviru natečaja »Varčevanje z električno energijo v šoli in doma« naredili ekošolarji, ki se dobro zavedajo, kako pomembno je, da z energijo ravnamo smotrno in je ne trošimo po nepotrebnem. V natečaju je sodelovalo 49 vzgojno-izobraževalnih ustanov. Komisija je imela težko delo, saj je pregledala kar 250 izdelkov. Le-te je razdelila v tri kategorije: vrtci in 1. triada OŠ, 2. triada OŠ ter 3. triada OŠ, SŠ in fakultete. Ocenjevali so vsebinsko ustreznost izdelka, kreativnost in inovativnost. Naša šola je zasedla tretje mesto v kategoriji vrtci in 1. triada OŠ. To kategorijo so zastopali Tia Bizjak (1. b), Nik Auer (1. b), Ivona Lederer (1. c), Ažbe Golub (1. c) in Matic Povše (2. b). Priznanja in praktične nagrade sta učencem podelila župan Občine Domžale, gospod Toni Dragar, in nacionalni koordinator programa Ekošola, mag. Gregor Cerar, čestital pa jim je tudi podžupan Občine Kamnik, gospod Igor Žavbi.

Piktograme in slogane, ki opozarjajo na varčevanje z električno energijo, si v Knjižnici Domžale lahko ogledate še do 13. decembra 2014, seznam nagrajencev pa je objavljen na spletni strani www.ekosola.si.

Vsem nagrajencem in sodelujočim v natečaju iskreno čestitamo!

Ekokoordinatorica

Sebina Duraković

ŠVN Gorenje – 5.r. – 2. dan

Dan se je začel, ko sem se zbudila. Za tem smo šli na zajtrk. Zdaj nisem bila več dežurna in sem se zelo zabavala. Zgodilo se je že veliko zanimivega, kot na primer, da so nam ocenili sobe in smo dobili 10. Naučili smo se tudi veliko o prehrani in poskusili kislo zelje, ki mi je bilo zelo všeč. Imeli smo tudi odlično malico, ampak tudi športa ni manjkalo, saj smo zatem odšli na plezanje, kjer sem si prislužila naziv legenda in dvakrat preplezala do vrha. Bili smo utrujeni in lačni nato smo se spočili in odšli na kosilo, ki je bilo odlično. Imeli smo tudi prosti čas, med katerim smo vadili predstavo o ovcah. Ni pa bilo še konec, saj smo še streljali z lokom in se veliko naučili. Izvedela sem kako se moram postaviti, kako obrniti lok in kako ustreliš. Bili smo tudi lačni in smo odšli na večerjo.

Neža Reščič, 5.b

ŠVN Gorenje – 5.r. – 1. dan

Ko smo prišli v dom, so nam najprej povedali pravila, nato pa so nas razdelili v sobe. Ko smo si pripravljali posteljo, pa je bilo boljše kot v komediji. Čez nekaj časa smo se odpravili na pohod po vasi, si pogledali cerkev sv. Kunigunde in ugotovili, zakaj se vas imenuje Gorenje. Ko smo prišli nazaj, smo imeli kosilo in nato eno uro odmora. Med tisto uro smo se igrali. Nato smo odšli v telovadnico in se razdelili v skupine. Prva skupina je  plezala, druga streljala z lokom in tretja odšla v gozd k potoku. V skupini, ki je plezala, sva bili tudi midve u Izo in bilo je super. Plezali smo po zelo visoki steni, malce sem se tresla, a v drugo vseeno prišla do vrha. Bilo je super. Potem smo začeli pisati ta dnevnik in odšli na večerjo. Učitelji so nam napovedali, da gremo na nočni pohod s petrolejkami.

Eva Bende, 5.a.

Rezultati računalniškega tekmovanja Bober

Šolsko računalniško tekmovanje Bober je na šoli potekalo 12. novembra.

Bronasto priznanje so dobili:

Blaž Bergant, 7.r

Gregor Pogačar, 7.r

Nejc Janša, 8.r

Na državno tekmovanje, ki bo 17. januarja se je uvrstil

Gregor Pogačar, 7.r

Čestitamo!

EVROPSKI TEDEN ZMANJŠEVANJA ODPADKOV

EVROPSKI TEDEN ZMANJŠEVANJA ODPADKOV  (ETZO)

V Evropski uniji se, poleg učinkovitega zbiranja in ločevanja komunalnih odpadkov, vedno bolj poudarja preprečevanje nastajanja odpadkov. V Sloveniji smo glede tega šele v začetni fazi, saj so nujne spremembe tako pri izdelavi izdelkov kot tudi pri okoljski ozaveščenosti prebivalstva. Že v samem gospodinjstvu se namreč lahko zmanjša količina odpadkov z izbiranjem izdelkov za večkratno uporabo, brez nepotrebne ali vsaj s povratno embalažo, dolgo življenjsko dobo in podobno. Prav tako pa je pomembno, da se zavedamo, da odpadki nastajajo ob vsaki naši dejavnosti, povsod, kjer smo: doma, v šoli, v podjetju.

Torej: KLJUČ REŠITVE JE V VSAKEM OD NAS, saj odpadki ne nastajajo kar sami od sebe.

Namen ETZO je ozaveščanje in sodelovanje pri zmanjšanju količine odpadkov. Pomembno je, da se prebivalci seznanijo s preprostimi ukrepi, ki jih lahko sprejmejo v vsakdanjem življenju kot prispevek za zmanjševanje količine odpadkov.

Sporočilo ETZO prebivalcem je: VSAK UKREP ŠTEJE.

Tudi naša šola v okviru EKOŠOLE sodeluje v tem projektu.

Dejavnost ETZO bo potekala izključno v tednu zmanjševanja odpadkov, ki bo letos potekal od 22. do vključno 30. novembra 2014.

LETOŠNJI POUDAREK JE NA ZMANJŠEVANJU ODPADKOV HRANE.

 

11 UKREPOV/DEJAVNOSTI ZA ZMANJŠANJE ODPADKOV:

 


1.  Nič več plastičnih vrečk! Pri nakupih uporabljam vrečke za ponovno uporabo ali cekar.
2.  Na poštni nabiralnik sem nalepil rumeno nalepko proti neželeni pošti.
3.  Izogibam se razmetavanju s hrano, tako da do konca porabim načeta živila, preden kupim nova v trgovini.
4.  Izogibam se individualnemu pakiranju in majhnim zavitkom in dajem prednost izdelkom po teži ali v večjih zavitkih.
5.  Pijem vodo iz pipe, da bi prispeval k zmanjšanju količine plastičnih steklenic.
6   TISKAM NA OBE STRANI LISTA IN TAKO PORABIM MANJ PAPIRJA.
8.  Ostanke obrokov in olupke sadja uporabim za kompostiranje.
9.  Za igrice ali elektronske aparate uporabljam baterije za ponovno polnjenje.
10. Premajhna oblačila podarim sorodnikom ali prijateljem.
11. Pokvarjene igrače ali kolo dam popraviti.

In predvsem.
NE POZABITE SE O TEM POGOVARJATI S SVOJIMI PRIJATELJI, SOSEDI, DA SI BODO TUDI ONI PRIZADEVALI OHRANITI NAŠ PLANET.

Naravoslovni dan – Tradicionalni slovenski zajtrk

V petek, 21. 11. 2014, so na OŠ Toma Brejca potekale delavnice na temo zdravega načina življenja in slovenske hrane. Dan smo začeli z zdravim slovenskim zajtrkom, ki je vključeval živila lokalne pridelave: mleko in domači kruh z bližnje kmetije, jabolka in med iz sosednjih občin ter maslo in črni kruh. Nato so se pričele delavnice, ki so temeljile na pomembnosti zdrave, neindustrijsko pridelane hrane, ki ne vsebuje konzervansov in raznih dodatkov ter ima višjo vsebnost hranilnih snovi in s tem pripomore h kvaliteti življenja. Izvedli smo tudi anketo, ki nam s svojimi rezultati sporoča, da so naši učenci, tudi tisti najmlajši, dobro podučeni in se zavedajo pomembnosti naravnih živil v vsakodnevni prehrani. Več o posameznih delavnicah si lahko preberete na povezavi.

Maja Toni, 9. a

Danes smo se poleg tradicionalnega slovenskega zajtrka sladkali še z dobrotami, ki smo jih pripravili sami. Naredili smo sadno kupo in jo okrasili s sladko smetano. V 1. B smo iz piškotov in čokolade naredili še čokoladne kroglice.
Postali smo pravi mali kuharji.

Državno tekmovanje iz angleščine za 8.r

V ponedeljek, 24. 11. 2014, bo od 14.00-15.30 ure državno tekmovanje iz angleščine za 8.r in sicer na OŠ Jožeta Moškriča v Ljubljani.

Našo šolo bodo zastopali:
– Tilen Humar, 8.a
– Tjaša Nemanič, 8.b
– Žan Mencinger, 8.b
– Jaka Mlinar, 8.b

Prevoz bo organiziran. Zberemo se najkasneje ob 12.10 na avtobusni postaji pri podhodu pri OŠ Frana Albrehta. Bodite točni. Prevoz nazaj v Kamnik bo ob 15.45 uri. V Kamnik se vrnemo okoli 16.20 ure.

Dostopnost