Foto in video: Domen Ahlin, Nik Poravne in Jakob Žibert

Danes, v torek, 27. marca, je v veliki telovadnici Osnovne šole Toma Brejca potekala prireditev ob občinskem prazniku z naslovom Všečkajmo Rudija. Prireditev je organizirala Osnovna šola Toma Brejca v sodelovanju z Glasbeno šolo Kamnik.

Na prireditvi, pri kateri so sodelovali pretežno učenci (prve in) druge triade, smo si ogledali tri različne prizore – od Maistrovih otroških let pa do današnjih dni, ko pomembnega kamniškega generala ni več med nami in se ga zato le še s ponosom in občudovanjem spominjamo. Prizor medsosedske igre iz časov, ko je bil Rudi, tj. Rudolf Maister, še otrok, nam je prikazal, kako so se »mestni« otroci – Maistrovi bratje Rudolf, Artur in Ernest – z njihovimi otroškimi tekmeci, vrstniki iz Novega trga, spoprijateljili in dogovorili o skupni igri ter tako premagali ovire in meje, ki velikokrat obstajajo pravzaprav zgolj v naših glavah. Nato smo prisluhnili glasu tedaj že odraslega Rudija, ki je sosedovima otrokoma pripovedoval o svojem življenju, ogledali pa smo si tudi, kako današnja mladina gleda na Kamnik in pomembne Kamničane ter kako vidi samega Rudolfa Maistra.

Dramski program so popestrile deklamacije pesmi Rudolfa Maistra in Antona Medveda, za glasbeno-instrumentalni del pa sta poskrbela Mladinski pevski zbor Osnovne šole Toma Brejca in – kakopak – soorganizatorka prireditve, Glasbena šola Kamnik, ki se nam je predstavila s kvartetom saksofonov s priredbo Smetanove Vltave (Darja Seliškar, Peter Gregorič, Matic Tonin, Gašper Tonin), petjem J. Pavčiča (Žan Avbelj), kitarskim triom G. F. Händla (Nace Balantič, Leon Štukelj, Peter Mandelj Mejač) in triom trobent J. de Haana (Maša Zemljič, Nino Lipičnik, Vasja Gorela Burja).

V imenu Občine Kamnik je mlade nagovoril kamniški podžupan Igor Žavbi, celotni program pa je popestrila še podelitev priznanj najboljšim v okviru mednarodnega likovnega natečaja Zimska pravljica, ki sta ga organizirali učiteljici Vesna Kropivšek in Sonja Završnik. Na njem je sodelovalo 65 šol, od tega 5 iz tujine.

(Skupno 125 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost