V sodobnem času smo ljudje zaradi vpetosti v sodobne komunikacijske kanale bolj ranljivi in žal lažje postanemo žrtve spletnega nasilja. Zaradi trenutne družbene situacije vsakodnevna komunikacija večinoma poteka preko spletnih omrežij. Učenci dnevno preživijo veliko časa na omenjenih kanalih in zato se možnost spletnega nasilja poveča. V največji meri jih lahko zaščitimo s pogovorom in ozaveščanjem varne rabe interneta.

Kaj je spletno nasilje?

Spletno nasilje (verbalni napad, deljenje fotografij, ustrahovanje) je nasilje, kjer ena ali več oseb preko spletnih omrežij, strani izvajajo nasilje nad žrtvijo. V osnovi vsako nasilje pomeni kršenje človekovih pravic in osebnih mej. Gre za zlorabo moči, kar daje povzročitelju občutek nadvlade in premoči nad žrtvijo. Pri spletnem nasilju je potrebno izpostaviti sovražni govor kot najpogostejšo obliko nasilja. Glavni cilj sovražnega govora je razčlovečiti tiste, proti katerim je usmerjen, njegov namen pa je ponižati, prestrašiti in spodbuditi nasilje.

Najpogostejše oblike spletnega nasilja so:

  • žaljiva sporočila,
  • izključevanje iz skupin,
  • ustvarjanje sovražnih skupin in lažnih profilov,
  • deljenje posnetkov, fotografij in predelave le teh na žaljiv način,
  • obrekovanje, spletno zalezovanje in grožnje.

Spletno nasilje, kot vsako nasilje, povzroči in pusti posledice, četudi se sprva zdi nedolžno. Marsikatera žrtev v resnici zelo trpi, vendar tega ne upa pokazati. Stopnjevanje in dopuščanje tovrstnega nasilja ima lahko tragične posledice (depresija, samopoškodovanje).

Ob nasilnih komentarjih, fotografijah in vedenju se je potrebno zavedati, da tovrstna dejanja niso dopustna. Na družabnih omrežjih je mogoče komentarje in posameznike prijaviti. Prav tako je potrebno ob tem obvestiti odrasle.

Proti nasilnežu nikoli ne ukrepamo z nasiljem. Nasilje običajno povzroči še več nasilja. Zelo pogosto je tudi, da so posamezniki nasilni, ker sami potrebujejo pomoč. Če takšnega nasilneža razkrijemo, mu dejansko lahko tudi omogočimo, da bo pomoči deležen.

Za pomoč se lahko obrnete na naslednje organizacije:

  • pokliči TOM telefonna 116 111, kjer mladim svetujejo pri težavah na internetu,
  • točko ozaveščanja SAFE.SI – https://safe.si/,
  • projekt Odklikni – https://odklikni.si/,
  • projekt Varni na internetu – https://www.varninainternetu.si/,
  • nevladne organizacije (Spletno oko, Društvo SOS-telefon (080 11 55), Društvo za nenasilno komunikacijo),
  • ali na policijo.

Preden objaviš karkoli o komerkoli pomisli:

BI ŽELEL(A), DA TO NEKDO OBJAVI O MENI? KAKO BI SE POČUTIL(A) NA NJEGOVEM MESTU?

https://www.youtube.com/watch?v=n0z1pDABpy4&feature=youtu.be

Viri: priročnika Odklikni in Spletno oko ter spletna stran safe.si.

(Skupno 442 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost