V petek smo tudi na naši šoli obeležili svetovni dan Zemlje. Osmošolci in devetošolci so sodelovali v različnih delavnicah, vezanih na okolje.

Učenci, ki obiskujejo izbirni predmet Okoljska vzgoja 2, so izvedli glasbeno oz. video delavnico na temo pretiranega izkoriščanja naravnih virov. Učiteljice Segreja Kulovec, Ana Lasič in Mojca Janžekovič so imele delavnico o porabi pitne vode, vplivu pretirane potrošnje na pitno vodo in izginjanju tropskega deževnega gozda. Poskrbeli smo tudi za gibanje – odšli smo do podjetja KPK, kjer so nam predstavili njihovo delovanje ter izvedli nekaj zanimivih eksperimentov.

Devetošolci so medse sprejeli dekleta iz nevladne organizacije Humanitas. Skupaj so ugotavljali, koliko je pridelovalne zemlje na našem planetu ter izvedeli, kako pretirano izkoriščanje naravnih virov vpliva na posamezne prebivalce sveta.

Devetošolci so z učiteljico Marjeto Orehek iz banane izolirali molekulo DNK, ki je nosilka genetske informacije v vseh živih organizmih.
Spodbuda za delo je bila radovednost, kako DNK izgleda, kako se jo izloči iz celic in eksperimentiranje ter aktivno sodelovanje učencev v dejavnosti.
Pri učiteljici Lijani Kočar pa so računali porabo vode, ki se porabi pri izdelavi izdelkov.

Ugotovili smo, da naš planet pretirano izkoriščamo, da se kvaliteta okolja drastično spreminja in da posameznik lahko s pravim življenjskim slogom vpliva na zmanjšanje porabe naravnih virov.

Vodji naravoslovnega dne:

Mojca Janžekovič in Ana Lasič

(Skupno 4 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost