Karantena na domu

Karantena na domu in pouk na daljavo

V primeru, ko v oddelku učencev pride do potrjenega primera okužbe s SARS-CoV-2, je umik oseb, ki so bile v visoko rizičnem tesnem kontaktu z okuženo osebo, v karanteno na domu učinkovit ukrep, saj se tako lahko zajezi širjenje bolezni. Za tak oddelek steče pouk na daljavo (obvestilo starši prejmejo preko razrednika). Pouk na daljavo traja do zaključka karantene.

Začetek in trajanje karantene

Za vse osebe, ki so prepoznane kot visoko rizični tesni kontakt, se ugotovi, kdaj so le-te imele zadnji stik z osebo s potrjeno okužbo. Zadnji dan stika z okuženo osebo je prvi dan karantene.

Karantena na domu traja 10 dni (tj. od datuma zadnjega visoko rizičnega stika + 9 dni) in je zaradi visoko rizičnega stika ni možno skrajšati. Oseba, ki je v karanteni, lahko dom zapusti v primeru zdravstvenih težav, ki zahtevajo testiranje na covid-19 oziroma nujno zdravstveno oskrbo. Tudi v primeru, ko se oseba, ki je v karanteni, testira in je test na prisotnost okužbe s SARS-CoV-2 negativen, mora ostati do konca v karanteni.

Karantena in prebolevniki

Osebe, ki so bolezen covid-19 že prebolele v določenem obdobju od pojava znakov bolezni (pri asimptomatskih pa od potrditve okužbe), v primeru visoko rizičnega tesnega kontakta, ne potrebujejo karantene na domu. Dolžina tega obdobja je navedena v dokumentu Izjeme glede karantene na domu za osebe, ki so bile v visoko tveganem stiku z osebo s covid-19, dostopnem na: https://www.nijz.si/izolacija.

V primeru, da oseba, ki je covid-19 že prebolela, po visoko rizičnem tesnem kontaktu razvije simptome oz. znake bolezni covid-19, ostane doma in o tem obvesti izbranega osebnega zdravnika.

Karantena in cepljeni

Osebe, ki so že bile cepljene proti covid-19 (imajo potrdilo o cepljenju) v določenem obdobju po cepljenju ne potrebujejo karantene na domu v primeru visoko rizičnega tesnega kontakta, razen, če se pri njih pojavijo simptomi/znaki bolezni. Dolžina obdobja glede na prejeto cepivo je navedena v dokumentu Izjeme glede karantene na domu za osebe, ki so bile v visoko tveganem stiku z osebo s covid-19, dostopnem na: https://www.nijz.si/izolacija.

V primeru, da oseba, cepljena proti covid-19, po visoko rizičnem tesnem kontaktu razvije simptome oz. znake bolezni covid-19, ostane doma in o tem obvesti izbranega osebnega zdravnika.

Vir: NIJZ

 

(Skupno 144 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost
window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-66705794-1');