Kulturni dan za učence 7. a in b razreda – Po poteh slovenske kulturne dediščine

Učenci 7. a in b razreda boste imeli v sredo, 30. 9. 2015, kulturni dan. Odhod avtobusa je ob 7.45 uri izpred športne hale pri OŠ Frana Albrehta.

Obiskali boste Jurčičevo domačijo na Muljavi, kjer vam bo vodič povedal nekaj besed o življenju in delu Josipa Jurčiča. Josip Jurčič je velik slovenski pripovednik, je avtor prvega slovenskega romana in na poti bomo prisluhnili tudi nekaterim odlomkom njegovih del.

Po obisku muzeja na prostem bomo prisluhnili predstavitvi cistercijanskega samostana v Stični ter se udeležili kaligrafske delavnice »Pisarski mojster Bernard«, v kateri se boste preizkusili v pisanju s peresom in tušem. Tako boste začutili utrip dela pisarskih mojstrov, ki so v času srednjega veka v skriptorijih prepisovali in krasili knjige. V Muzeju krščanstva na Slovenskem vas bodo seznanili s Stiškim rokopisom, tretjim najstarejšim zapisom v slovenskem jeziku  ter vam predstavili pomen pisane besede.

Ob koncu obiska samostana v Stični boste v zeliščni lekarni lahko kupili kakšen zeliščni čaj ali mazilo, narejeno po recepturah p. Simona Ašiča. Za morebiten nakup spominkov imejte s seboj kakšen evro.

Na poti boste reševali učni list, zato imejte s seboj pisalo in trdo podlago. Učni list boste ob koncu  kulturnega dne oddali knjižničarki.

Po malico naj gredo dežurni učenci v šolsko kuhinjo pred odhodom na kulturni dan in jo prinesejo na mesto odhoda, kosila pa so ta dan za vas odjavljena.

Stroški vodenih ogledov in delavnice znašajo 6,5€, stroške prevoza pa  vam bomo sporočili po končani ekskurziji in jih boste poravnali s plačilom položnice. Prosimo vas, da morebitno odsotnost sporočite v tajništvo šole ali razredniku najkasneje dan pred kulturnim dnem. Predviden prihod v Kamnik je od 13.30 do 14. ure .

Uporaba mobilnih telefonov in ostalih glasbenih predvajalnikov je določena s pravili hišnega reda.

Pričakujem kulturno vedenje ter pozorno spremljanje predstavitev in vam želim prijeten dan ob spoznavanju slovenske kulturne dediščine.

Vodja kulturnega dne: Marta Grkman Repolusk

 

(Skupno 115 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost