V petek, 17. 11. 2023, smo imeli na šoli naravoslovni dan na temo tradicionalnega slovenskega zajtrka. Letošnji slogan je bil »Kruh za zajtrk – super dan!«. Učenci smo tako prvo uro imeli zajtrk kar v šoli. Ta je vključeval kos svežega kruha z v okoliških krajih pridelanim maslom in medom. Zraven smo pili mleko in jedli domača jabolka. Vse sestavine so bile lokalnega izvora. Sledilo je skupno petje Slakove pesmi Čebelar, potem pa delavnice.

V nižjih razredih so se naučili veliko o čebelah in bistvene stvari o pripravi in posebnostih slovenskega tradicionalnega zajtrka. Malo starejši so izdelovali sveče iz voska, panjske končnice in si odšli ogledat čebelnjak. Pogovarjali so se tudi o vedno večji revščini po svetu.

Učenci šestega razreda so izdelovali tristrane prehranske piramide in kolebnice ter pekli pecivo in palačinke ter pri tem namesto sladkorja uporabili domači med. V računalniški učilnici so se ukvarjali z anketami o zajtrkovanju.

V zadnji triadi so sedmošolci izvajali poizkuse s fermentiranimi živili in se pogovarjali o zdravem in varnem pohodništvu. Osmošolci so obravnavali motnje hranjenja in organske sisteme v povezavi s prehrano, pri angleški delavnici pa so gledali motivacijske videe. Devetošolci so na dan dejavnosti gledali različne filme, povezane z zdravjem, ter sodelovali v športnih delavnicah za zdravje.

Naučili smo se, da sta za zdravo življenje ključna zdrava prehrana in ustrezna količina gibanja, zato je pomembno, da poskušamo oboje v čim večji meri vključiti v naš vsakdan. Pomembno vlogo pri tem pa predstavlja prav zajtrk, ki naj bo zdrav in čim bolj lokalnega izvora.

Novinarki: Ana in Manca, 9. c

Utrinke iz dogajanja si lahko pogledate TUKAJ.

Foto in video: Jaša, Rok, Žan, Žiga, 7.a

 

(Skupno 48 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost