Hvala vsem staršem in učencem, ki ste se odzvali na spletni vprašalnik o porabi hrane v gospodinjstvih. Rezultate vprašalnika in kratko oceno rezultatov si lahko pogledate tukaj. Datoteka
Opravili smo tudi pogovor s šolskim kuharjem, ki poudarja, da pri učencih pogreša spoštovanje do hrane ter odgovorno ravnanje s hrano in odpadno embalažo.
Analiza prigrizkov v šolskih torbah naših učencev je pokazala, da največ prigrizkov v šolo prinesejo učenci, ki obiskujejo podaljšano bivanje (prigrizek imajo za popoldansko malico). Med prigrizki so prevladovali slovenski proizvodi (jabolko, hruška, jogurt Oki Doki, prepečenec, sendvič s sirom, Alpsko mleko …), ki niso vsebovali zdravju škodljivega palminega olja.
Na podlagi vseh opravljenih analiz smo v okviru mednarodnega projekta Odgovorno s hrano! (We Eat Responsibly!) oblikovali načrt aktivnosti, ki bodo temeljile na naslednjih, sodeč po analizah, perečih temah:
● sezonska lokalna hrana (načrtujemo izvedbo kuharskih delavnic za učence, kjer bi pripravljali obroke iz sezonskih lokalnih oz. slovenskih pridelkov; na ta način bi učence ozaveščali o pomembnosti uživanja sezonske lokalne/slovenske hrane, jih naučili pripraviti zdrav obrok ter spodbudili k pokušanju neznanih jedi);
● vsak dan sadje in zelenjava (načrtujemo izvedbo nagradnega natečaja za najboljši plakat s sporočilom, zakaj je potrebno sadje in zelenjavo uživati vsak dan);
● odnos do šolske malice (nadaljevali bomo z ozaveščanjem učencev o pomenu malice ter se posvetili učinkovitejšemu ravnanju z ostanki malice, ločevanju odpadkov in čistega pribora od umazanega).

Več o projektu Odgovorno s hrano! (We Eat Responsibly!) si lahko preberete na spletni strani Ekošole: http://www.ekosola.si/projekt-odgovorno-s-hrano/ .

odgovorno s hrano

Hrana je potreba, užitek, hrana je stvar osebnega in kulturnega izbora.

Sebina Duraković
vodja projekta Odgovorno s hrano!

(Skupno 57 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost