IMG_9495

Več slik si lahko pogledate s klikom na zgornjo sliko.

Letošnjo nagrado »SONČNICA NA RAMI« je prejela knjižničarka OŠ Toma Brejca Kamnik, MARTA GRKMAN REPOLUSK.

KUD Sodobnost International je letos že drugič razpisalo nagrado za pedagoške delavce, knjižničarje in vse tiste, ki se ukvarjajo s spodbujanjem branja med otroki in najstniki. Iskali so pedagoge, ki izvajajo inovativne programe in z njimi uspešno spodbujajo veselje do branja.

Kriteriji za nagrado so bili:
• izvirnost na področju spodbujanja veselja do branja ter inovativnost programa, ki ga kandidatka oziroma kandidat izvaja,
• število otrok in mladostnikov, ki sodelujejo v programu za spodbujanje veselja do branja, ki ga izvaja predlagana kandidatka oziroma kandidat (pri tem se upošteva odstotek sodelujočih otrok glede na velikost ustanove, v kateri kandidatka oziroma kandidat deluje),
• objave o izvajanju in rezultatih programa na spletni strani šole, v šolskem glasilu in v drugih medijih.

Nagrada »sončnica na rami« se podeljuje v okviru projekta Naša mala knjižnica, ki ga podpira Evropska komisija. Letos je njen častni pokrovitelj predsednik Republike Slovenije gospod Borut Pahor, finančni sponzor nagrade pa je Veleposlaništvo Kraljevine Nizozemske.

Slavnostna podelitev nagrade je potekala v sredo, 18. 5. 2016, v dvorani knjižnice Otona Župančiča v Ljubljani. Podelitve se je udeležil  tudi veleposlanik Kraljevine Nizozemske v Sloveniji, gospod E. F. M. Twaalfhoven. Kulturni program večera je bil posvečen nizozemski književnosti, predvsem  pisateljici Annie M. G. Schmidt,  »kraljici otroške književnosti«, ki jo je predstavila prevajalka Mateja Seliškar Kenda, avtoričino kultno delo Lukec in Lučka pa je  interpretirala igralka Katja Povše, avtorica Pripovednega gledališča gospodične Bazilike.

Šolsko knjižničarko Marto Grkman je na natečaj prijavila kamniška knjižnica Franceta Balantiča, s katero že več let plodno sodeluje.

Nagrajenko je razglasila žirija v sestavi dr. Milena Mileva Blažić (predsednica), Jana Bauer in dr. Marijanca Ajša Vižintin. V utemeljitvi nagrade je zapisano:

Komisija je svojo odločitev utemeljila takole:

Marta Grkman Repolusk je zaposlena kot knjižničarka na Osnovni šoli Toma Brejca v Kamniku. Na razpis jo je prijavila kamniška knjižnica Franceta Balantiča, kajti val navdušenja nad branjem, ki se širi iz šolske knjižnice, pljuska tudi v njihovo ustanovo. Številni izvirni, samosvoji, kakovostni, premišljeno zasnovani projekti v šolsko knjižnico, predvsem pa k branju dobre literature privabljajo ne le učence, pač pa tudi učitelje in starše. Branje na OŠ Toma Brejca postaja način življenja. Repertoar dogodkov, ki jih vodi Marta Grkman Repolusk, pa ni zasnovan le na inovativnosti in širini, temveč je premišljen tudi po strokovni plati glede na ciljne skupine, motivacijske in doživljajske elemente, s smernicami za spodbujanje bralne pismenosti. K branju usmerjena vzgoja se začne že med prvošolci ter traja celotno devetletko. Branje je najbolj problematično v tretji triadi, takrat dosega največji upad, toda tudi ta trend je mogoče obrniti z zanimivimi dogodki, ki so skrbno domišljeni po vsebinski, pedagoški in estetski plati. Ob pomoči učencev iz knjižničarskega krožka Marta Grkman Repolusk organizira tudi Pripovedovalski večer – takrat znani pripovedovalci, varuhi dobrih zgodb, podarijo svojo zgodbo. Večer je namenjen zaposlenim na šoli in staršem v spodbudo, da delijo zgodbe naprej. Učenci na OŠ Toma Brejca rastejo s knjigami, udeležujejo se mnogih natečajev in so na njih tudi uspešni, knjižnica je zanje prostor topline, varnosti in zavetja. Nagrajenka nam je zaupala, da je vse to mogoče tudi zaradi moralne in finančne podpore vodstva šole. To je v današnjih časih, ko na nekaterih šolah za več let zmanjka denarja za šolsko knjižnico, še toliko bolj pohvalno. Ob bogati beri dejavnosti, so zapisali v kamniški knjižnici Franceta Balantiča, Marta Grkman Repolusk bogati še lokalno skupnost. Skupaj s knjižnico predlagateljico je pripravila otroške delavnice, predstavitve knjig, skupaj z drugimi društvi sodeluje na Dnevih narodnih noš, Kamfestu, Srednjeveških dnevih. S svojo prepoznavnostjo je postala zagovornik branja in vzor za življenje za knjigo in ob knjigi.

Iskrene čestitke!

Knjižničarko so na podelitvi nagrade spremljali tudi učenci, člani Bralnega kluba, ki so takole strnili svoja občutja:

Včerajšnji dan je bil razigran, čeprav nismo bili presenečeni nad zmago, saj niti za trenutek nismo podvomili vanjo. Kdor bere, živi 1000 življenj, kdor pa ne, pa eno samo. In knjižničarka nam je odprla oči in zdaj živimo preko 1000 življenj!  (Taja Štefanič)

Z malo nervoznim, a prijetnim občutkom smo se odpravili v Ljubljano, saj smo bili, kot vedno, spremstvo naše knjižničarke. S tem, ko je dobila glavno nagrado, je povzročila res glasen in nadvse navdušen aplavz članov Bralnega kluba, ki vedno jasno in glasno pokaže svoja čustva. Pot nazaj pa je bila seveda polna pozitivne energije in veselja, kar se je definitivno zopet videlo na našem vedenju (pa smo spet pri jasnem kazanju čustev:)). Skratka, bilo je res nepozabno. (Eva Metelko)

Počutil sem se fantastično in čudovito, ker je knjižničarka dobila nagrado in ker je bila hrana na podelitvi. (Aleksander Cigoj)

Včeraj je bilo zakon. Spet sem  uživala z odlično družbo Bralnega kluba na podelitvi nagrade »sončnica na rami«. Kljub temu, da sem že ves čas vedela, da bo knjižničarka Marta zmagala (saj si to še najbolj zasluži), sem ob čakanju na razglasitev nominirank težko sedela pri miru. Čutila in slišala sem bitje srca, poleg svojega pa sem skoraj slišala tudi Evinega, ki je sedela poleg mene. Prvič sem tudi izkusila, kako je, če ti nekdo streže. S hrano in pijačo so se namreč ves čas okoli nas vrteli prijazni natakarji. Zahvaljujem se knjižničarki, ker nas je vzela s seboj, članom Bralnega kluba, ker lahko uživam v njihovi družbi in staršem, ker mi kljub pozni uri pustijo svobodne roke. (Tjaša Nemanič)

Včerajšnje dogajanje mi je bilo zelo všeč. Bilo je super vzdušje, naša knjižničarka Marta je dobila glavno nagrado, tudi najedli smo se, za konec pa smo za las ujeli zadnji vlak, ter se vsi dobre volje odpeljali v naš Kamnik. (Liza Budanec)

Bilo mi je zelo všeč, ker je knjižničarka dobila nagrado, ker smo jedli v Mc Donaldsu in ker smo se zabavali na vlaku.  (Eva Suhadolčan)

Bilo je zelo lepo. Uživala sem v prireditvi. Zelo sem bila vesela, saj si je knjižničarka nagrado zaslužila. Vesela sem bila, ko smo lahko šli v Mc Donalds in smo komaj ujeli vlak.  (Zala Špoljarič)

Pa smo šli: z vlakom v Ljubljano, malo naokoli, na ledeno kavo, potem pa v Knjižnico Otona Župančiča, kjer je bila knjižničarka glavna zmagovalka in je prejela 1000€. Bilo mi je super, večinoma zaradi družbe, pa tudi zato, ker sem slikal in snemal.  (Blaž Bergant)

Prireditev je bila odlična, sploh pa predstava Lukec in Lučka. Vožnja z vlakom je bila tudi super; vsi smo mislili, da bomo zamudili, pa smo imeli na koncu še preveč časa. (Izak Pinosa)

Fotografije: Blaž Bergant

logoknj

(Skupno 114 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost