OLYMPUS DIGITAL CAMERA

V sredo, 7. 12. 2016, je Nacionalni inštitut za javno zdravje v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje organiziral 7. Nacionalno konferenco obvladovanja sladkorne bolezni. Poudarek je bil na prioritetah obvladovanja sladkorne bolezni in kakovostne oskrbe sladkornih bolnikov v Sloveniji v letu 2017 in naprej.

Nezdravo prehranjevanje, čezmerna hranjenost, debelost in nezadostna telesna dejavnost vodijo k nastanku sladkorne bolezni. Pogostost sladkorne bolezni tako v Sloveniji kot po svetu narašča. V letu 2015 je bilo v Sloveniji okoli 125.000 oseb s sladkorno boleznijo. Z inzulinom se zdravi okrog 33.000 oseb, dve tretjini oseb s sladkorno boleznijo prejema zdravila v obliki tablet, diagnostične trakove za aparat za določanje glukoze v krvi pa približno 36.000 oseb. Ta bolezen zaradi možnih zapletov zmanjšuje kakovost življenja in skrajšuje pričakovano življenjsko dobo. S posledicami, ki prizadenejo obolele, družine in skupnost, postaja pomemben zdravstveni, socialni in ekonomski problem. V zadnjih 20 letih se v evropskih državah pogosteje pojavlja v vseh starostnih skupinah. Razširjenost hitro narašča zlasti med prebivalstvom v srednjem življenjskem obdobju, v delovno aktivni starosti. Evropska komisija je prepoznala pomembnost bremena sladkorne bolezni in jo kot vzorčno bolezen vključila v Projekt skupnega ukrepanja o kroničnih boleznih in zdravem staranju v celotnem življenjskem obdobju (JA-CHRODIS). Projekt je skupna evropska pobuda, ki združuje več kot 70 partnerjev iz zdravstvenih in raziskovalnih ustanov 26 evropskih držav. Ti partnerji sodelujejo pri odkrivanju, preverjanju, izmenjavi in razširjanju dobrih praks na področju kroničnih bolezni v Evropi.

Na Ministrstvu za zdravje so za preprečevanje debelosti, ključnega dejavnika tveganja za sladkorno bolezen tipa 2, v lanskem letu sprejeli Resolucijo o nacionalnem programu o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015-2025. Ob ukrepih za ustvarjanje pogojev za zdravo prehrano in gibanje splošne populacije so predstavljeni tudi ukrepi na področju prehranjevanja in gibanja za bolnike.

Kako nevarna je sladkorna bolezen pa vedo tudi šolarji. Zveza društev diabetikov Slovenije v sodelovanju z osnovnimi in srednjimi šolami vsako leto organizira tekmovanje v znanju o sladkorni bolezni. Število tekmovalcev vsako leto narašča (v letu 2015/2016 več kot 12. 000 tekmovalcev), medtem ko so glavni cilji tekmovanja še danes širjenje in poglabljanje znanja o sladkorni bolezni, spodbujanje zdravega življenjskega sloga, motivacija za nadaljnje poglabljanje znanja ter druženje mladih z različnih šol. Redni udeleženci tekmovanja v znanju o sladkorni bolezni so tudi učenci Osnovne šola Toma Brejca.

(Skupno 86 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost