Učenci 8. razreda so si v sredo, 24.10., v Velenju ogledali Muzej premogovništva. Spodaj si lahko s klikom pogledate več.

V sredo, 24. 10. 2018, smo se ob pol osmih zjutraj z avtobusom odpeljali v premogovnik v Velenju. Tam smo si najprej ogledali podzemni del – rudnik. Z dvigalom smo se odpeljali v rudnik, kjer smo si ogledali kratek filmček ob pripovedovanju Antona Aškerca, nato pa smo se odpravili skozi rudnik. Ustavljali smo se na različnih postajah, kjer smo videli lutke, ki so prikazovale delo v rudnikih in ponovno smo poslušali pripovedovanje našega pesnika Antona Aškerca. Sprehodili smo se do konca rudnika ter pomalicali v najgloblji jedilnici v Sloveniji. Nato nas je majhen vlakec odpeljal še do dvigal, s katerimi smo se ponovno dvignili na površje, kjer smo vrnili zaščitna oblačila in čelado. Prevzela nas je nova vodnica, ki nam je razkazala še jezera. Razložila nam je, da so vsa nastala zaradi ugrezanja tal. Ob jezerih smo se še malo razgledali in se sprehodili nazaj proti premogovniku. Nato smo se zbrali pri avtobusu, ki nas je odpeljal domov.

Izlet je bil zanimiv ter poučen. Najbolj pa sta se mi v spomin vtisnila dvigalo, kjer smo se vsi bali ter kričali ter vlakec, ki nam je prikazal prevoz rudarjev takrat.

Eva Lončar in Nika Pintar, 8.a

(Skupno 147 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost