Ogled gledališke predstave  Ta veseli dan ali Matiček se ženi v  SNG Drama

Letošnji tretji kulturni dan bomo posvetili ogledu gledališke predstave Ta veseli dan ali Matiček se ženi. V SNG Dramo bomo odšli v petek, 26. 4. 2019. V šolo boste učenci prišli ob 9.30.  Skupaj z razredniki boste, preobuti v copate, pomalicali v učilnicah, kjer bi sicer imeli 2. šolsko uro pouk. Ob 9.50 boste odšli do športne hale, od koder se boste ob 10.00 odpeljali v Ljubljano. Od 11.00 do 13.30 boste uživali ob ogledu veseloigre s petimi dejanji in enim odmorom. Cena vstopnice je 10€, cena avtobusnega prevoza bo znana naknadno. Prosim vas, da razrednike obvestite o morebitnih napovedanih odsotnostih.

Pričakujem kulturno vedenje, pozorno in tiho spremljanje predstave in vam želim prijeten, umetniško obarvan kulturni dan, ki bo čudovit uvod v prvomajske počitnice.

Vodja kulturnega dne: Marta Grkman Repolusk

Nekaj podatkov o veseloigri:

 

Ta veseli dan ali Matiček se ženi je gledališka igra Antona Tomaža Linharta. Je priredba Beaumarchaisove satire Veseli dan ali Figarova svatba, ki je bila tedaj najbolj revolucionarna komedija v svetovni literaturi. Linhart se je moral dolgo otepati s cenzuro, preden je veseloigra leta 1784 prišla na oder. Za to so vedeli tudi v Avstriji in ni smela na dunajski oder, smela pa je iziti v knjižni izdaji, zato je Linhart upal, da bo poslovenjena in predelana morda ušla cenzuri, vendar se je uštel. Komedija Ta veseli dan ali Matiček se ženi je v knjigi izšla leta 1790, cenzura pa je bila premočna, da bi dovolila tudi uprizoritev na odru, zato je bilo delo uprizorjeno šele leta 1848, po marčni revoluciji, in sicer v Novem mestu. Ta veseli dan je situacijska veseloigra, saj komične situacije povzročajo predvsem spletke, pasti, ki jih baronu pripravljajo protiigralci, pa tudi naključni dogodki. Linhartove osebe so smešne zaradi povsem običajnih človeških napak in slabosti. Tudi pozitivne osebe niso povsem brez njih. Ljubosumna sta oba – Matiček in baron.

Četrti prizor drugega dejanja je uglasbil slovenski skladatelj, Linhartov sodobnik Janez Krstnik Novak, v vokalno-instrumentalni skladbi z naslovom Figaro.

Vir.: https://sl.wikipedia.org/wiki/Ta_veseli_dan_ali_Mati%C4%8Dek_se_%C5%BEeni

MATIČEK: To je res! Deklica je ta, da ji ni para! Okrogla kakor igračica, pripravna, priljudna! To je vse živó, vse polno ljubezni in ognja! – In zraven tudi kako pametna! Gre gor in dol in roke riblje. – Ha, ha, ljubi moj baron, sva vkup? Zdaj šele zastopim, zakaj mene tako visoko povzdigniti hočejo. Jaz bi njim služil, oní pak moji ženi; jaz bi njih glavó krišpal, oní pak mojo, jaz bi se za njih žlahto trudil, oní bi pak za mojo skrbeli. Matiček, tako daleč se ne boš zgubil.

 

(Skupno 184 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost