V četrtek, 13. oktobra, smo imeli učenci 9. A in 9. B naravoslovni dan na temo mikrobiologije ter biotehnologije. Dan smo začeli s predavanjem o mikrobiologiji, kjer smo natančneje spoznali organizme, ki niso vidni s prostim očesom. Nato so sledile tri delavnice. Na prvi delavnici smo si s pomočjo mikroskopov ogledali bakterije, plesni ter tudi povsem običajne predmete.
Sledila je 2. delavnica, kjer smo izvedli poskus s kvasovkami ter izvedeli nekaj novega o antibiotikih.
V 3. delavnici smo spoznali, kako nastajajo beljakovine v celici ter kako je zgrajen DNA. Za zaključek naravoslovnega dne je sledilo še zaključno predavanje o biotehnologiji ter o tem, kako z njo rešujemo težave v medicini, kmetijstvu in industriji.
Naravoslovni dan je bil zelo zanimiv in poučen, saj smo pridobili nove in uporabne informacije za življenje.

Živa Andrić, 9. b

V petek, 14.10. 2022, smo imeli učenci 9.c naravoslovni dan na temo mikrobiologije in biotehnologije.
Najprej smo bili deležni krajšega predavanja o vrstah in delitvi živih organizmov. Nadaljevali smo s predstavitvijo plesni, bakterij in virusov.
V nadaljevanju smo naredili poskus z naslovom »Kvasne bombice«, v katerem smo v epruvetke natočili različne količine kvasa vode in sladkorja ter opazovali in merili, kdaj se bodo odprle.
Po malici smo mikroskopirali. Pod lečo smo si ogledali najrazličnejše rastline, živali, plesni in bakterije.
Predavatelj nam je razložil nastanek proteinov v celicah in tudi sami smo se preizkusili v tem s pomočjo lego kock.
Na koncu smo se seznanili z dosežki s področja biotehnologije, od kloniranja pa do rib, ki spremenijo barvo v onesnaženi vodi.
Dan je bil zelo zanimiv in poučen, in mislim, da smo se vsi kaj novega naučili.

Ivona Lederer, 9. c

(Skupno 16 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost