V petek, 18. novembra 2022, je na naši šoli potekal naravoslovni dan, ki je bil posvečen 12. tradicionalnemu slovenskemu zajtrku, s sloganom »Zajtrk z mlekom – super dan!«.

Dan smo začeli z zajtrkom, ki je vseboval hrano slovenskega (lokalnega) izvora:

  • kruh (kmetija Anžič s Tučne),
  • mleko (kmetija Jamšek iz Most pri Komendi),
  • jabolka (kmetija Leopold Miš iz Gorjuše),
  • med (čebelarstvo Marjan Koderman iz okolice Domžal),
  • maslo (Ljubljanske mlekarne).

Najljubši del zajtrka je bil za večino učencev med, nekaterim pa je bilo najbolj okusno sočno jabolko.

Ob 8.50 se je po šoli kot vsako leto zaslišala pesem Lojzeta Slaka Čebelar, ob kateri smo skupaj zapeli, ponekod pa tudi zaplesali. Na ta način smo se pridružili vseslovenskemu projektu Čebelarske zveze Slovenije, katerega glavni namen je spodbuditi ozaveščenost o pomenu in pomembnosti čebel v naši vsakodnevni prehrani. Nato je po hodniku odmevala harmonika Matevža Kuharja iz 8. č. Za učence je bilo slednje zelo prijetno presenečenje.

Nato so prišle na vrsto delavnice. V nižjih razredih so učenci reševali naloge, povezane s slovenskim tradicionalnim zajtrkom, vse pomembne sestavine tega tako pomembnega obroka pa so tudi narisali.

V razredih druge triade so si po zajtrku ogledali nekaj informativnih posnetkov o pridelavi medu, življenju čebel, uporabi mleka v proizvodnji mlečnih izdelkov, reševali so anketo o zdravem načinu življenja … Po ogledu pa so se lotili še ročnega dela: izdelovali so panjske končnice, prehranske piramide, hiške za čebele samotarke in kolebnice, pa tudi kuhali so iz zdravih slovenskih surovin, po katerih je lepo zadišalo po celi šoli.

V tretji triadi so se seznanili z motnjami hranjenja, spoznali organske sisteme in prehrano, pregledali pravila zdravega in varnega pohodništva, telovadili in izvedli angleško in glasbeno delavnico. Prav vse delavnice so se učencem zdele prijetne, zanimive in koristne, saj krepijo našo zavednost o pomembnosti zdravega prehranjevanja in posledično zdravega načina življenja.

Letošnji tradicionalni slovenski zajtrk je po treh letih spet potekal običajno, brez mask in drugih vidnejših protikoronskih ukrepov. Ker smo na tem naravoslovnem dnevu spoznali in osvežili znanje o zdravem načinu življenja, se še toliko bolj zavedamo, da  za svoje zdravje lahko pomembno pripevamo z zdravim načinom življenja. Zagotovo nam bo pri tem pomagalo tudi v zgoraj omenjenih delavnicah pridobljeno znanje. Upamo in držimo pesti, da se bo tradicija praznovanja in obeleževanja pomembnosti uživanja  slovenske domače hrane in krepitve zdravega načina življenja ohranila še v prihodnjih letih.

Novinarja: Matevž Bele in Lenart Golob, 9. c

Foto in video material: Anže Zadnik in Maks Kovač, 9. b

 

(Skupno 106 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost