Učenci četrtega razreda naše šole od ponedeljka, 17. 4. 2023, dalje bivajo v letni šoli v naravi na Debelem rtiču.
Nastanjeni so v mladinskem zdravilišču, ki ponuja odlične pogoje bivanja, prostorne in udobne spalnice, moderen pokrit bazen z ogrevano morsko vodo in odlično kuhinjo.

Ob prihodu smo si ogledali celotno območje, ki leži lučaj od obale ob vznožju prepadnega klifa. Obsega številne nastanitvene zgradbe, športne površine in obsežne zelene površine, ki se bohotijo v rastju mediteranskih iglavcev, dišavnic in cvetočih grmov.
Tudi tukaj se gremo šolo zares. Pouk je obogaten z možnostjo plavanja in doživljanjem primorskega sveta.
Otroci se urijo v veščinah skupnega življenja, saj tukaj nikoli nihče ni sam. Dnevi so tako polni različnih dejavnosti, da nihče niti ne pomisli na telefone, televizijo ali računalniške igrice.

Tako smo že prvi dan raziskali bližnjo okolico in se sprehodili skozi obsežne vinograde, kjer smo presenetili srne, ki so se brezskrbno pasle med trtami.
Večeri so zapolnjeni z različnimi prireditvami. Oddelki so se pomerili v kvizu male sive celice, spoznavali smo obmorsko rastlinstvo in morsko živalstvo ob morski tomboli. Sreda je bila nadvse zanimiva, saj smo se z ladjo popeljali vse do Pirana in ugotovili, da po pravici uživa sloves najlepšega slovenskega obalnega mesta. Sprehod po rivi, ozkih stranskih ulicah in razgled s sv. Marka nam bodo še dolgo ostali v spominu. Večer smo zaključili s plesom in druženjem z mladimi iz drugih slovenskih šol, ki tudi bivajo tukaj.

Šola v naravi se počasi približuje koncu. Še nekaj plavalnih zamahov, razposajenega smeha in plesnih korakov nas loči od petka, ko se bomo polni spominov v veselem pričakovanju svojih domačih popoldne vrnili domov.

Besedilo: Franci Mestek

Fotografije: Mateja Penko

(Skupno 52 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost