Učenci in učenke izbirnega predmeta okoljska vzgoja smo od 10. do 15. 4. 2023 sodelovali v projetku Erasmus+ »Awaken! Our environment needs you!«. Povezali smo se s špansko šolo iz Zamore, od koder je k nam prišlo deset dijakov, starih 15 in 16 let, ter dve učiteljici. Dijaki so stanovali pri družinah naših učencev, medtem ko sta učiteljici bivali v hostlu. V enem tednu smo jim poskušali čim bolje razkazati Slovenijo. Španski dijaki so v Kamnik prispeli v popoldanskih urah v ponedeljek, 10. 4. 2023.

V torek smo se zbrali v šolski telovadnici in se skozi različne igre in dejavnosti bolje spoznali. Potem smo pojedli malico ter obiskali ure matematike, likovne in glasbene umetnosti. Po končanih urah smo se odpravili po lokalna jabolka iz sadovnjaka izpod gradu Zaprice, iz katerih smo pozneje spekli jabolčni zavitek. Pojedli smo ga na Malem gradu, pred tem pa smo se sprehodili po Šutni in jim razkazali stari del mesta. Dan smo zaključili z sprehodom v Arboretumu Volčji Potok.

Tretji dan smo se z gondolo odpravili na Veliko planino. Namen obiska je bil, da se učenci spoznamo z reliefom planine. Sprehodili smo se do Zelenega roba in kapele Marije Snežne. V domu na Zelenem robu smo se okrepčali s tradicionalno slovensko hrano. Ko smo z gondolo prispeli v dolino, smo se zapeljali še do izvira Kamniške Bistrice. Eden glavnih ciljev dneva je bil zajetje dveh vzorcev vode – iz kala na Veliki planini in iz izvira Kamniške Bistrice.

Četrti dan smo se odpravili na sprehod do Kamniške Bistrice, da smo pobrali vzorec vode. V šoli smo poleg vzorca iz reke analizirali še vzorec iz blejskega jezera, kala iz Velike planine, izvira Kamniške Bistrice in pa vodo iz pipe. Analizirali smo vsebnosti amonijevih, nitratnih, nitritnih in fosfatnih ionov v vodi. Pogovorili smo se o pomembnosti problematike čiste pitne vode. Pojedli smo šolsko kosilo in se nato z vlakom odpeljali v Ljubljano. Ogledali smo si staro mestno jedro, domov pa smo se vrnili v večernih urah.

Zadnji, peti dan smo se zjutraj z avtobusom odpeljali na voden ogled Škocjanskih jam. Pojedli smo malico in se nato odpravili na slovensko Obalo. Ogledali smo si stari Piran, kjer smo prejeli certifikate Erasmus+. Vrnili smo se v šolo, kjer smo se zvečer vsi skupaj družili v telovadnici.

Španski dijaki so se iz Kamnika poslovili v soboto dopoldne.

(Skupno 19 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost