Pri projektu »Ekošola meri odtis CO2«  smo osmošolci, ki obiskujemo izbirni predmet okoljska vzgoja, izračunali naš ogljični odtis in ogljični odtis ene od učilnic. Merili smo, koliko ogljikovega dioksida se je po naših dejavnostih spustilo v ozračje. Meritve smo izvajali jeseni in spomladi, in sicer na področjih ogrevanja, svetil, uporabe električnih naprav, prometa, odpadkov in zavržene hrane. Podatke smo vpisovali v spletno aplikacijo  Kalkulator CO2, ki je hkrati računalo in didaktični pripomoček.

Ugotovili smo, da se ogljični odtis na področju ogrevanja, zavržene hrane in odpadkov ni kaj dosti spremenil (malce se je zmanjšal). Za 44,60 kg CO2 na osebo se je zmanjšala poraba električnih naprav. Zmanjšala se je tudi uporaba svetil, medtem ko se je dnevno povprečno število opravljenih kilometrov zelo povečalo.

Rezultati so pokazali, da se je ogljični odtis, izmerjen spomladi, na skoraj vseh  področjih zmanjšal v primerjavi z opravljenimi meritvami v jesenskem času. Izjema je področje prometa, kjer se je presenetljivo povečal.

Z merjenjem ogljičnega odtisa smo spoznali svoje vplive na podnebne spremembe. Kakšen pa je vaš ogljični odtis? Izračunate ga lahko na spletni strani https://www.umanotera.org/izracunaj-svoj-ogljicni-odtis/#toggle-id-1, na kateri najdete tudi nasvete za njegovo zmanjšanje.

Laura, Žana in Tjaša

(Skupno 20 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost