V petek, 16. 6. 2023, smo ob 10. uri zjutraj prispeli v Madrid. Iz letališča smo se odpravili z vlakom, ki nas je pripeljal bližje centru mesta. Ko smo odložili prtljago na avtobus sta nas španski učiteljici popeljali skozi ulice Madrida. Po krajšem ogledu mesta smo si privoščili kosilo v Burger Kingu. Nato smo imeli nekaj prostega časa, da smo obiskali trgovine v bližnjih ulicah ali pa si odpočili v parku. Ob 18. uri smo si v družbi španskih učencev ogledali mjuzikal Aladdin, ki nas je navdušil. Okrog 23. ure smo se z avtobusom odpravili proti Zamori. Tam so nas, ko smo prispeli, ob 2. uri zjutraj pričakale družine naših Špancev. Skupaj smo se odpravili domov in odšli spat.

Vikend smo preživeli v družbi španskih prijateljev in njihovih družin. V soboto smo z vlakom odšli v Salamanco in si ogledali mesto. Skupaj smo si privoščili kosilo in imeli nekaj časa za druženje in nakupovanje. V nedeljo smo nekateri čas izkoristili za “siesto” in si malo odpočili, drugi pa so si skupaj z družinami ogledali okolico, se zabavali ob bazenu.

V ponedeljek, 19. 6. 2023, smo odšli v Sanabria natural park. Odšli smo okoli 9. ure, vožnja pa je trajala slabi 2 uri. Vmes smo se ustavili in si ogledali lokalno tržnico. Ko smo prispeli v adrenalinski park, smo se lahko preizkusili v smereh različne težavnosti. Nato smo pojedli kosilo. Kratka pot čez gozd nas je vodila do  jezera Sanabria. Tam smo se nekateri kopali. Nebo je bilo oblačno, voda pa je imela okrog 20 stopinj Celzija. Malo pred 5. uro je začelo deževati, zato smo se odpravili domov. Dan smo zaključili tako, da smo šli v restavracijo na večerjo. Tam smo poizkusil nekaj tipične španske hrane.

V torek, 20. 6. 2023, smo se odpravili do mejne reke s Portugalsko Douro River, kjer smo se kasneje peljali z ladjico. Med plovbo smo videli zanimive ptice, veliko orlov, klife s simbioznimi algami. Na krovu smo si pod mikroskopom ogledali organizme, ki živijo v vodi. Po plovbi je začelo deževati, zato smo kakšne 30 min čakali da preneha, a ni. Zato smo spremenili načrte. Namesto druženja ob bazenu, smo se zapeljali do Portugalskega mesteca Miranda do Douro kjer smo pojedli malico, ter si ogledali manjši del mesta. Imeli smo prosti čas za nakup spominkov. Po izletu smo se odpravili nazaj v Zamoro. Zvečer smo se dobili in odšli v Jazz bar in na raziskovanje Zamore.

V sredo, 21. 6. 2023, smo si zjutraj ogledali njihovo šolo. Navdušeni smo bili nad dobro opremljenim laboratorijem za kemijo in biologijo, kjer smo analizirali ph in mikroorganizme v različnih vzorcih vode. Sledil je ogled mesta Zamora s turistično vodičko. Mesto je zgodovinsko bogato in zelo zanimivo.  Popoldan smo čas preživeli z družinami. Večer smo zaključili s srečanjem vseh učencev, njihovih družin in učiteljev. Prejeli smo priznanja za uspešno zaključen projekt, se posladkali z dobrotami in še zadnjič odplesali polko in španski ples, ki so nas ga naučili aprila, ko so bili na obisku v Sloveniji.

V četrtek, 22. 6. 2023, smo se že ob 6. uri poslovili od družin in učiteljic in se preko Madrida in Dunaja vrnili v Kamnik. Domov smo prišli zvečer. Bili smo zelo utrujeni, ampak zadovoljni in hvaležni za novo izkušnjo. 

Matej Nose, Sara Stopar, Gal Pestotnik, Liza Neja Mlinarič

(Skupno 5 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost