Pri izbirnem predmetu okoljska vzgoja 3 smo sodelovali pri mednarodnem projektu društva Humanitas Širimo solidarnost.

Glavni namen projekta je ozaveščati mlade o temah solidarnosti, revščine, neenakosti, diskriminacije in človekovih pravic. Z uporabo analize fotografij, spodbujanjem kritičnega mišljenja in pisanjem sporočil solidarnosti smo mlade spodbudili k razmisleku o pomenu sobivanja različnih idej, religij, skupnosti in statusnih skupin. Učenci so s pomočjo analize izbranih fotografij na temo rasizma, podnebnih sprememb, enakosti spolov, migracij, duševnega zdravja in medgeneracijske solidarnosti pripravili sporočila solidarnosti. Razglednice s sporočili so v okviru mednarodne akcije, ki je potekala v vseh partnerskih državah, pošiljali različnim šolam in posameznikom v svoji skupnosti. Projekt smo zaključili s solidarno akcijo zbiranja potrebščin za živali. Zbrano smo podarili Zavetišču Ljubljana, kjer so nam prijazno pokazali svoje prostore.

»Obisk zavetišča se mi je zdel zabaven in poučen. Izvedela sem veliko več o oskrbi psov in mačk v zavetiščih ter o delu oskrbovalcev živali in prostovoljnih delavcev. Zelo sem bila prijetno presenečena nad urejenostjo zavetišča in lepo skrbjo za živali. Obisk zavetišča me je spomnil, kako pomembno je podpirati organizacije, ki si prizadevajo za dobrobit in varnost živali ter jim poskušajo pridobiti topel in ljubeč dom. Najbolj pa me je razveselilo, ko sem izvedela, da živali ne evtanazirajo zaradi predolgega bivanja v zavetišču, ampak jim najdejo dom,« je povedala Daša Škrbina.

Mladi so še enkrat dokazali, da se o omenjenih temah radi pogovarjajo in aktivno prispevajo k izboljšanju svoje skupnosti. Sodelovanje v projektu jim je omogočilo, da so skozi praktične dejavnosti in neposredno izkušnjo spoznali vrednost solidarnosti ter pomen sodelovanja za dosego skupnega dobrega. Njihova zagnanost in odprtost za nove ideje sta nas navdali z upanjem, da bodo tudi v prihodnje nadaljevali s spodbujanjem pozitivnih sprememb v družbi.

Mojca Janžekovič
(Skupno 15 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost