Danes smo na naši šoli gostili prav posebne goste. Obiskala sta nas Richard Ochieng Odiere iz Kenije in Ebenezer Parditey iz Gane. Učencem osmih razredov sta predstavila življenje in šolanje otrok v svoji državi, pogovarjali smo se o različnih kulturah in navadah, dotaknili smo se ekologije Viktorijinega jezera, rudnikov zlata, plantaž kakava, Baracka Obame in … korupcije v politiki.

Ste vedeli, da morajo otroci v Keniji biti v šoli že ob 6.00 in jo končajo ob 17.00? Ko pridejo domov morajo narediti še domačo nalogo in časa za igranje praktično nimajo. Šolske malice ali kosila v šoli ni organiziranega, v razredu je med 50 in 80 učencev, na urniku imajo 8 predmetov, med drugimi dva tuja jezika – angleščino in svahili. Učenci so oblečeni v uniforme.

Pogovarjali smo se o tem, da ljudje v Gani in Keniji nimajo idealnih pogojev za življenje, včasih nimajo dovolj hrane, otroci si želijo v šolo, a nimajo dovolj denarja, hkrati pa se nihče ne pritožuje, ljudje so veseli, zadovoljni s tem kar imajo in praktično ničesar ne pogrešajo.

Dve šolski uri sta kar prehitro minili. Nekatera vprašanja so ostala neodgovorjena, saj je zmanjkalo časa. Gosta s svojo pozitivno energijo nista pustila nobenega poslušalca ravnodušnega. Srečanje se je končalo z obljubo po ohranitvi stikov in upanju po uresničevanju želja ljudem »tam doli«.

Koordinatorica srečanja

Mojca Janžekovič

(Skupno 92 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost