20160405_112515

V Bologni te dni poteka mednarodni sejem otroške in mladinske literature. Častna gostja letošnje izvedbe je Nemčija, sicer pa na sejmu sodeluje okoli 1200 razstavljavcev iz 75 držav, tudi iz Slovenije.

Ob začetku sejma bodo podelili bienalno Andersenovo nagrado, najvišje mednarodno priznanje ustvarjalcem otroške literature.

Na sejmu v Bologni bodo do 7. aprila v ospredju strokovni program za založnike, avtorje, ilustratorje in mentorje branja ter srečanja z avtorji in ilustratorji. Vrstile se bodo tudi podelitve mednarodnih nagrad. Za Andersenovo nagrado je letos nominiranih pet avtorjev in pet ilustratorjev. Žirija IBBY je finaliste izbrala izmed 57 nominirancev, med katerimi sta bila tudi Svetlana Makarovič in ilustrator Marjan Manček.

Pregled novih slovenskih izdaj
Sejma otroške in mladinske literature v Bologni se udeležuje tudi Slovenija. Na nacionalni stojnici v organizaciji Javne agencije za knjigo RS (JAK)  razstavljajo vabljeni slovenski in zamejski založniki. Po njihovem izboru so predstavljeni najnovejši naslovi slovenskih avtorjev, posebej so izpostavljeni naslovi lani in letos nagrajenih avtorjev in ilustratorjev.

Med avtorji so izpostavljeni Mate Dolenc, Miroslav Košuta, Svetlana Makarovič, Miha Mazzini, Miki Muster z avtorskimi stripi, Andrej Rozman – Roza, Lucija Stepančič, Peter Svetina in Vladimir P. Štefanec. Med ilustratorji pa Jože Ciuha, Zvonko Čoh, Maja Kastelic, Marjan Manček, Alenka Sottler, Damijan Stepančič, Hana Stupica, Peter Škerl in Ana Zavadlav.

Na sejmu se na samostojnih stojnicah predstavljata Založba Mladinska knjiga in založba MorfemPlus, založbi Miš in Sodobnost pa bosta imeli samostojno predstavitev v sklopu povečane nacionalne stojnice.

Med izbranimi naslovi za priporočena dela za mlade – bele vrane bodo na stojnici münchenske Internationale Jugendbibliothek na ogled tudi dela slovenskih avtorjev – slikanica Deček in hiša Maje Kastelic, avtorski strip Tanje Komadina Fino kolo in strip Živalska kmetija Andreja Rozmana – Roze z ilustracijami Damijana Stepančiča, so sporočili z JAK-a.

Povzeto po https://www.rtvslo.si/kultura/knjige/najboljse-knjige-za-mlade-bralce-z-vsega-sveta-zbrane-v-bologni/389758

Knjižničarka Marta Grkman

(Skupno 54 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost