Copy of IMAG9289

Več slik si lahko pogledate s klikom na zgornjo sliko.

Zgodaj zjutraj smo se vkrcali na avtobus in odpeljali proti Halleinu, kjer je solni rudnik. Na avtobusu nam je vodička povedala nekaj besed o Halleinu in okolici, ki je švigala mimo nas. Ustavili smo se na Landzeitu, kjer smo pozajtrkovali.
Ko smo prispeli v Hallein smo si najprej ogledali keltsko vas in njihovo življenje v tedanjem času. Odpravili smo se proti postaji, kjer nas je čakal vlakec, s katerim smo se odpeljali v rudnik. Pred odhodom smo si nadeli bela oblačila. Ko smo prispeli v rudnik, nam je vodička povedala nekaj stvari o samem rudniku, seveda v nemščini, in kako bo potekal ogled. V rudniku smo hodili peš, se vozili po dvema toboganoma. Med prvim in drugim toboganom je jezero, preko katerega smo se peljali z ladjo.
Med hojo po rovih smo prečkali Avstrijsko-Nemško mejo, tako da smo bili v enem dnevu v kar treh državah. V rovih so prizori iz tega rudnika, ko je še obratoval. Po malo manj kot uri vožnje smo prispeli v Salzburg. Takoj smo opazili trdnjavo Festung Hohensalzburg, a je nismo obiskali. Prehodili smo nekaj ulic in se znašli na Mozartplatzu, kjer stoji Mozartov kip, ki je obdan z železno ograjo, saj Mozart ni hotel ustvarjati v Salzburgu, temveč raje na Dunaju. Zato je njegov kip ograjen, saj ga Salzburžani ne spustijo iz Salzburga. Potem smo se odpravili v cerkev Dom zu Salzburg, ki je zelo lepa. Iz cerkve smo nadaljevali pot skozi Petersfriedhof do delavnice originalnih in prvih Mozarovih kroglic imenovano Fürst. Potem je sledil kratek odmor. Gibali smo se od Fürstove delavnice do Mozartove rojstne hiše. Po končanem odmoru smo prečkali reko Salzach in prišli v Mirabel park, iz katerega se je videla univerza Mozarteum, graščina Mirabel in trdnjava Hohensalzburg. Nato smo se odpravili nazaj do avtobusa in sledila je mirna vožnja domov, vmes pa še postanek na Landzeitu. Ugotovil sem zakaj ima Mozart vzdevek Amadeus in kaj le-ta pomeni. Dal mu ga je takratni papež in pomeni tisti, ki ga Bog ljubi.

Krištof Hruševar

(Skupno 60 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost