Danes je na naši šoli potekal kulturni dan za učence od 6. do 9. razreda, z naslovom Glasba in njene razsežnosti. Prvi dve šolski uri smo preživeli v razredih ob raznovrstnih glasbenih delavnicah, nato pa smo v telovadnici prisluhnili prav posebnemu koncertu, Boštjana Gombača in Janeza Dovča.

IMG_6765

Foto: Blaž Bergant

 Več slik si lahko pogledate s klikom na zgornjo sliko.

Udeležili smo se naslednjih delavnic:

ZVOK IN MEDITACIJA

Pri učiteljici Urški Dolgan so učenci imeli delavnico z naslovom Zvok in meditacija. Poslušali so meditacijsko glasbo, s pomočjo kozarcev so poskušali ustvarjati glasbo in nato so prisluhnili zvokom, ki so jih izvajali kozarci. Za konec pa so se učenci z učiteljico igrali še sodelovalno igro telefonček. Učenci so na delavnici uživali, zdela se jim je super. V spomin pa se jim je najbolj vtisnil telefonček, saj se igre že dolgo niso igrali.

GLAS IN NJEGOVE RAZSEŽNOSTI

Pri učiteljici Mateji Kališnik so imeli učenci delavnico z naslovom Glas in njegove razsežnosti. Pri tej delavnici so učenci spoznali vrste in tehnike petja, spoznali so, kako nastane glas in tudi nekaj so zapeli.

»Delavnica se mi je zdela zanimiva, ker smo se naučili različne tehnike petja.« (Blaž H., 9. B)

LJUDSKA IN NARODNO ZABAVNA GLASBA

Osmi razredi so s pomočjo učitelja Andreja Matjana raziskovali korenine slovenske narodno zabavne glasbe ter spoznavali ansamble. Na koncu pa so preizkusili tudi svoje plesne spretnosti.

MATEMATIKA IN GLASBA

Učiteljica Nataša Uršič je učencem predstavila življenje Pitagore, skupaj pa so povezali izrek, prej omenjenega filozofa, z glasbo. Spoznali so tudi, da ima vsako število svoj glas.

ZVOK IN ČLOVEŠKO UHO

Na delavnici, pod vodstvom Andreje Dolničar, so učenci našli povezavo  v dveh različnih temah: glasbi in fiziki, in sicer so spoznavali frekvence.

SLOVENSKA LJUDSKA PESEM

Učiteljica Katarina Zore se je z učenci najprej pogovorila o ljudskem slovstvu. Skozi pogovor so ugotovili, da imajo o tej temi že veliko predznanja. Kasneje so prisluhnili pripovedki Kralj Matjaž in literarno ter likovno poustvarjali ob pesmih Ljobe Jenče.

LJUDSKE PESMI IN PLESI

Pri delavnici so najprej ponovili,  kaj je ljudsko slovstvo, katere epske in lirske pesmi poznamo,slovanske bogove in pogledali so si nekaj ljudskih plesov.

Učenci so ugotovili, da epske in lirske pesmi poznajo dobro, njihovo znanje o bogovih in  plesih pa je pomanjkljivo, zato so pri tej delavnici izvedeli nekaj  novega.

ANGLEŠKA GLASBA

Učenci so pri tej delavnici reševali kviz o angleški glasbi, ki se jim je zdel zelo zanimiv. Spoznavali so se tudi z neznanimi oz. novimi besedami. Poslušali so tudi nekaj angleških pesmi, da so kviz lažje rešili. Učenka, ki smo jo intervjuvali, si je zaželela, da bi ta dan še kdaj ponovili.

POPULARNA GLASBA V ANGLEŠČINI

Pri tej delavnici so učenci prvih petnajst minut poslušali pesmi Bruno Marsa, potem so se malo pogovorili o glasbenem okusu posameznika in na koncu rešili učni list.

SLIKANJE OB GLASBI

Učitelj je učencem predvajal  glasbo, ob kateri so slikali. Morali so biti pozorni na barvo in ritem glasbe. Slike, ki so jih naslikali, so bile posebne in zelo raznolike.

THE ULTIMATE MUSIC CHALLENGE

Na delavnici so ugibali glasbenike in njihove pesmi, sestavljali razstavljena besedila, ugibali pesmi iz filmov, reševali kviz in učni list ter poslušali glasbo v angleškem jeziku.

»Bilo je zelo zabavno, ker imamo vsi radi glasbo.«   (Eva, 8. b)

IZDELAVA GLASBIL

Na delavnici so iz slamic izdelovali trstenke (piščali sestavljene iz različno dolgih cevk). Slamice so odrezali po določenih dolžinah jih zlepili skupaj, na koncu pa so dno slamic zapolnili s plastelinom, za boljšo uglasitev.

»Bilo je zanimivo, saj smo se naučili izdelave trstenk.«  (učenci 6. a)

Po malici smo se zbrali v telovadnici in z nestrpnostjo pričakali koncert glasbenikov, Janeza Dovča in Boštjana Gombača. Že ob pogledu na mizo z instrumenti oz. predmeti, s katerimi lahko proizvajamo zvok, smo ugotovili, da to ne bo običajen koncert.

Boštjan Gombač nam je predstavil mnogo instrumentov, ki izvirajo iz različnih koncev sveta. Nanje je kasneje tudi zaigral. Najbolj nas je presenetilo igranje na repliko najstarejše piščali na svetu, saj je bil njen zvok nekaj posebnega, skrivnostnega. Janez Dovč nam je predstavil razvoj harmonike in nanjo zaigral različne melodije, ki so značilne za različne države. Skupaj sta zaigrala tudi nekaj slovenskih ljudskih pesmi, ki sta jih inovativno predelala in na trenutke na svoje instrumente tudi improvizirala.

Tudi gledalci smo se preizkusili v ploskanju, tleskanju s prsti, proizvajanju zvokov z glavo in nogami ter tako prispevali k akustični podobi zaigranih skladb.

Ob koncu kulturnega dne se vsi strinjamo, da se je dan iztekel nad našimi pričakovanji. Še posebej sta nas navdušila glasbena gosta, ki nista le izjemna glasbenika, temveč zelo zabavni in odprti osebi.

Ekipa šolskih novinarjev: Betka Debevec, Saša Zorman, Eva Poravne, Ema Rihter, Lucija Kosel, Matej Stele

Vodja kulturnega dne: Marta Grkman

(Skupno 222 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost