Nagradna zaključna prireditev za učence, ki so v letošnjem šolskem letu opravili BRALNO ZNAČKO, bo potekala v torek, 6. 6. 2017, v šolski telovadnici.

Učenci od 1. do vključno 4. razreda bodo obiskali prireditev prvo šolsko uro, učenci od 5. do vključno 9. razreda pa drugo šolsko uro. Pouk ostale ure poteka po urniku.

Letošnji gostje zaključka BRALNE ZNAČKE na naši šoli so Kamničani, ki so s svojimi idejami in delom prevetrili kamniško kulturno dogajanje. Zaradi njih je Kamnik živ, navdihujoč in odprt. Smele ideje so prav zaradi poguma današnjih gostov zaživele v različnih projektih.

Naj predstavim Bredo Podbrežnik Vukmir, ki že dolga leta vodi kamniško knjižnico – Knjižnico Franceta Balantiča. Vodi jo s srcem in dušo. Za predanost delu in prebujanju bralcev, iskanje navdihov pri dvigu bralne kulture, za tenkočuten pristop do vseh bralcev, mladih in malce manj mladih, je knjižnica prejela več imenitnih priznanj.

Ob dnevu slovenskih splošnih knjižnic je Združenje splošnih knjižnic novembra 2015  Knjižnici Franceta Balantiča Kamnik podelilo nagrado za projekt Kamniške pravljične poti, kar je zelo pomembno priznanje v knjižničarski stroki. Lansko leto je Breda Podbrežnik prejela Čopovo diplomo, največje priznanje, ki ga knjižničar lahko prejme za svoje delo. Strokovna javnost podeli to nagrado knjižničarjem za izredno pomembno življenjsko delo na področju knjižničarstva, ki je širšega pomena in prispeva k ugledu in napredku  knjižničarske stroke.

Že šesto leto pa pod okriljem kamniške knjižnice v Motniku poteka Križnikov pravljični festival. Prav konec tega tedna bomo lahko prisluhnili pravljicam, ki jih je zapisal čevljar Gašper Križnik. In prav pripovedke so Bredina velika ljubezen, saj z njimi mehča življenje. In danes je z nami kot varuhinja zgodb, kot nekdo, ki neguje, hrani in skrbi, da se te čudovite pripovedi ne bodo izgubile v pozabo.

To praznično jutro pa nam bosta popestrila naša druga dva gosta, ki danes prihajata kot duo Vroča župa. Pripovedovalec Rok Kosec in glasbenik Goran Završnik sta pripovedovalski dvojec, ki ne sme manjkati na nobenem Pravljičnem ReŠetanju ekipe Za 2 groša fantazije. Prvi špiker Radia Študent, drugi izkušen improvizator, sta v preteklih letih ustvarila nekaj že kar legendarnih interpretacij ljudskih pravljic, kot so Podkovana žaba, Zajec dela za lisico, Grozdje stare Magdičke. V Vroči župi se predstavljata s kombinacijo svojih pripovedovalskih uspešnic in novih, še ne slišanih zgodb. Na našem srečanju pa bosta za nas pripravila nekaj čisto svežega!

Vsi, ki obiskujete kamniški Kamfest, ste ju gotovo že videli in slišali. Brez njiju bi bilo kamniško poletno kulturno dogajanje siromašno, zaradi njunega navdušenja, idej in ogromno dobre volje pa se imamo Kamničani že 13 let avgustovske dni prav prijetno. V teh letih sta z idejami, pogumom in vero v resnico, da je marsikaj mogoče, če vztrajaš, hrepeniš in udejanjaš, Kamnik obogatila in ga postavila ob bok drugim slovenskim mestom s tradicijo festivalov. Vendar pa je festival z razgledom le naš Kamfest. Tu se srečujejo mnogi talenti mladih, tu spregovori glasba, film, tu se prepletejo mnoge poti novih znanstev, prijateljstev. In Kamničani smo ponosni na Kamfest in na vse, ki ga ustvarjajo.

Torej, bralcem se obeta prijetno dopoldne v družbi čuvarjev zgodb, katerih življenje je prepleteno s knjigo!

Vsem nagrajencem iskreno čestitam ob prejetem priznanju in vam želim prijetno urico v družbi pravljic, našega ljudskega izročila in pripovedovalcev. In, naj še zašepetam: z zaključeno bralno značko se branje ne končuje, temveč začenja. Posezite po knjigah, dovolite, da vas zapeljejo v brezmejne svetove, ki so lahko neskončno oddaljeni, pa vendar tako blizu.

»Z rednim branjem si bogatite duha in vračate voljo do življenja.« (Lewis Timberlake)

Mentorica BZ: Marta Grkman

 

 

(Skupno 63 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost