V preteklem tednu smo na naši šoli gostili učitelje in učence iz Grčije, Poljske in Hrvaške v okviru dvoletnega mednarodnega projekta “Razvijanje osnovnih spretnosti učencev preko umetniških zmožnosti”. Namen našega druženja je bilo spoznavanje naše kulturne in naravne dediščine, tradicije in navad, s katerimi so se gostje seznanili med bivanjem pri družinah slovenskih otrok ter med dopoldanskimi izleti (Velika planina, Ljubljana …). V popoldanskem času pa so svoje umetniške sposobnosti, socialne kompetence in znanje tujih jezikov razvijali na dramski, likovni ali glasbeni delavnici.

V soboto, 14. 10. 2017, smo naše druženje sklenili z zaključno prireditvijo, kjer so nam učenci pokazali, kako so delo vseh treh delavnic ustvarjalno povezali. Predstavili so se z izvirno doživljajsko igro z elementi improvizacije, z naslovom ESCAPE SCHOOL.

Obiskovalce prireditve smo presenetili, ko smo jih razdelili v deset skupin in vsako izmed njih z vnaprej pripravljenim načrtom poslali v nekaj učilnic, kjer so morali reševati različne naloge, pokazati nekaj matematičnega, literarnega, jezikovnega ali splošnega znanja. V vsaki učilnici so imeli le 8 minut, da so razrešili nalogo, ki so jim jo zastavili učenci, ki so gospodovali v posamezni učilnici. Kot je v šoli običajno, so bile njihove rešitve tudi ocenjene – tokrat s strani učencev. Na koncu je vsaka skupina prejela košček sestavljanke, ki so jo nato skupine ob vrnitvi na izhodiščno točko (v šolsko telovadnico) sestavile. Sestavili so velik ključ – torej so s skupnimi močmi le našli ključ za pobeg iz šole!

Gledalci oz. aktivni udeleženci doživljajske igre ESCAPE SCOOL so bili nad konceptom igre navdušeni – med igro so se zabavali, sodelovali, nekoliko napenjali možgane in začutili nekaj napetosti ter tudi nekoliko tekmovalnosti. Na koncu so učence in mentorje nagradili z močnim aplavzom.

Sledil je še sklepni del: učenci glasbene delavnice so zapeli pesem v angleščini o moči sodelovanja med ljudmi, vsi udeleženci smo prejeli certifikate o sodelovanju na mednarodni delavnici, vsi mentorji in učenci smo se skupinsko fotografirali.

Tako učenci kot mentorji smo se poslovili z besedami ponosa, zahvale in lepih želja. Zahvala je bila namenjena tudi staršem naših učencev, ki so v svoje domove gostoljubno sprejeli naše goste. Ni manjkalo objemov in obljub, da bomo nedvomno negovali svoja nova prijateljstva ter spomine, ki smo jih skupaj ustvarili v Sloveniji, ohranili za vedno.

Živa Blatnik

(Skupno 39 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost