Aleksandra Repića – Picija je 8. a v živo prvič spoznal decembra, ko se nam je pridružil na eni izmed ur in se z nami pogovarjal o škodljivosti pokanja petard za živali. Takrat nam je prinesel tudi veliko brošk, ki smo jih razdelili ter jih  v mesecu decembru ponosno nosili na oblačilih, torbah in kapah. Učenci so Aleksandra poznali z Youtuba, zato so bile besede, ki so prišle iz njegovih ust, toliko bolj zanimive in pomembne. Aleksandar je namreč zelo zanimiva oseba za mladostnike, saj njegovi posnetki na YouTubu niso samo izobraževalne narave, njegova preteklost pa ni le pozitivna.

Živimo v času, ko je dostop do spleta na dlani (skoraj) vsako sekundo, veliko mladostnikov pa je prepuščenih sami sebi med brskanjem po različnih spletnih straneh in socialnih omrežjih. Tako kot nam svetovni splet prinaša ogromno prednosti, pa lahko neomejena količina informacij pri mladostnikih pripelje do napačnih interpretacij in predstav o realnosti. Ne smemo si zatiskati oči pred dejstvom, da se svet, v katerem odraščajo današnje generacije osnovnošolcev, hitro spreminja. Ni dovolj le to, da se posvečamo temam, ki so bile aktualne pred desetletji, ampak da učence opremimo z znanjem, da bodo znali ločiti dejstva od govoric ter resnico od nabiranja všečkov in naročnikov (ang. subscribers).

Najpomembnejši korak opremljanja učencev za življenje je pogovor. Aleksandar se je izkazal za izjemnega posrednika med socialnimi omrežji in realnim svetom. Učenci 8. razreda in nekaj devetošolcev so se za eno šolsko uro lahko postavili v zelo razgiban svet Aleksandra ter ga zasuli z vprašanji od privatnega življenja do njegovega šolanja ter službe. Aleksandar je z veseljem odgovoril na prav vsa njihova vprašanja, obenem pa je z nami delil svoje napake, poglede na svet in izkušnje, ki so ga pripeljale do uspešnega režiserja, igralca in (po novem) predavatelja. Opisi njegovih prigod so bili smešni, mladostniške neumnosti žalostne, njegovo razmišljanje o življenju in ljubezni pa iskreno in čustveno.

Verjamem v to, da nas dejanja definirajo. Prav tako pa sem velika zagovornica drugih priložnosti. Življenje je polno uspehov in dragocenih trenutkov, a tudi napak. Pravi značaj človeka se ne pokaže, ko smo uspešni, ampak z načinom, kako se poberemo, ko pride do težav. Aleksandar je človek, ki mu ni težko priznati svojih napak, ki si prostovoljno vzame čas za pogovor z osnovnošolci ter se trudi postati boljši človek. To je zgled, ki ga mladi potrebujejo.

Breda Banovšek,

razredničarka 8.a

cof

(Skupno 202 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost