Tudi v letošnjem šolskem letu se je oblikovala skupina EKO detektivov, katere cilj je bil ugotoviti, kako ravnamo z odpadki na naši šoli. Naloge EKO detektivov so tokrat prevzeli učenci 6.b razreda: Matic Povše, Matija Komac, Brina Bara Leban, Špela Mihelčič, Lidija Prevc, Nejc Razpotnik, Neža Soldo, Živa Trobevšek ter Filip Zemljič.

V mesecu novembru 2018 je skupina detektivov izdelala ozaveščevalne plakate za ločeno zbiranje odpadnih surovin. Plakati so bili nameščeni nad koši za smeti v vsakem nadstropju.

V mesecu januarju in februarju 2019 so se detektivi lotili pregledovanja košev za smeti. Zabeležili so kar nekaj nepravilnosti, med katerimi pa so najbolj izstopale naslednje:

V pritličju sta Živa in Neža v košu za papir našli volneno rokavico in bananin olupek. Prav tako so bili v košu za embalažo odvrženi ostanki ananasa.

V 1. nadstropju sta Matic in Filip našla robček, papir in plastično vrečko v košu za biološke odpadke. V koš za embalažo je bil odvržen olupek sadja in papir.

Špela in Lidija sta v 2. nadstropju opazili žvečilni gumi, ostanek kruha in tetrapak v košu za papir. Večkrat sta našli tudi umazane robčke v košu za biološke odpadke.

Nejc in Matija sta v 3. nadstropju naletela na papir in embalažo od kečapa v košu za biološke odpadke. V koš za embalažo je bil večkrat odvržen bananin olupek.

Detektivi so ugotovili, da so se v vseh nadstropjih v košu za papir pogostokrat znašli umazani robčki in brisačke, ki po pravilih sodijo v koš za preostanek odpadkov.

Prišli so do zaključka, da, enako kot lansko šolsko leto, najbolj vestno ločujejo odpadke naši najmlajši učenci v pritličju in učenci v prvem nadstropju. Presenetilo nas je visoko število nepravilnosti najdenih v 2. in 3. nadstropju, kjer se zadržujejo učenci 6. – 9. razreda. Lahko sklepamo, da so starejši učenci pri ločevanju premalo natančni in morda malce malomarni.

Ločujmo odpadke in poskrbimo za čisto in urejeno okolje!

Koordinatorica projekta:

Urša Jerman

(Skupno 335 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost