Mesec december smo v 9. a-oddelku začeli z dobrodelnostjo. Tako kot lani smo se tudi letos pridružili akciji Božiček za en dan in pripravili darila za dva otroka in enega starostnika. Ker nam je ostalo še nekaj dobrot in šolskih potrebščin, smo jih podarili otrokom na OŠ 27. julija. Otroci so se našega obiska razveselili in nam pripravili glasbeno točko. Z veseljem smo opazovali njihove razigrane obraze in radovedne poglede. Čutiti je bilo zadovoljstvo in pozitivno energijo, saj so spoznali, da mislimo na njih in da si tudi oni zaslužijo našo pozornost in čas. Kljub časovni stiski smo na povabilo mame našega učenca, gospe Jug, odhiteli pozdraviti še skupino mlajših otrok v vrtcu Antona Medveda – enota Kamenček. V njeni skupini so bili tudi otroci s posebnimi potrebami, ki bodo verjetno celo življenje potrebovali pomoč, pa vendar je bilo moč opaziti igrivost v njihovih nedolžnih očeh. Sporočilo je bilo jasno: cenite to, kar imate! Zdravje, zmožnost živeti samostojno in odločati o tem, kako pomagati drugim. Iz dane situacije, čeprav ni vedno najlepša, moramo potegniti najboljše, obenem pa lahko nekomu polepšamo dan.

V duhu uspešnega premagovanja ovir pa nas je z obiskom počastil skrivni gost, in sicer gospod Saša Dončić. Trener in bivši košarkar ni bil zanimiv zgolj zaradi dejstva, da je oče enega najbolj priljubljenih in uspešnih slovenskih košarkarjev, Luke Dončića, ampak zaradi svojih življenjskih nasvetov. Pogovor z njim je potekal zelo sproščeno, iskreno in zabavno. Čeprav njegova mladostniška leta niso bila brezskrbna, pa je vedno našel moč in voljo, da je vztrajal in bil sam kovač svoje sreče. Povedal nam je, da v športu besedna zveza »ne morem« ne obstaja, temveč je to le izgovor. Enako lahko to prenesemo tudi na življenje. Pomembna je strast, veselje do tega, kar delaš in čustva. Ko so učenci spraševali, koliko denarja se lahko zasluži v košarki, je odgovoril, da je bolje razmisliti o menjavi kariere, kot igrati samo za denar. Vse, kar se naučimo pri športu, nam pomaga v življenju: disciplina, vztrajnost, trdo delo, strast in kanček sreče.

Upam, da so vsi prisotni učenci videli, da uspeh ne pride čez noč. V ozadju, za kamerami, se skriva veliko krivice, jeze, razočaranj in zvitih gležnjev. In če bi Luka obupal ob prvem zvitem gležnju ali zgrešenem prostem metu, danes ne bi živel svojih sanj. Naj zaključim še z besedami gospoda Dončića: »Čeprav si včasih poražen, je na koncu pomembno to, da si dal vse od sebe!«

Breda Banovšek

Nekaj utrinkov si lahko pogledate spodaj.

https://photos.app.goo.gl/AqSTYQnyoj5aSYrk6

 

(Skupno 49 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost