Nagradna zaključna prireditev za učence, ki so v letošnjem šolskem letu opravili BRALNO ZNAČKO, bo v sredo, 17. 4. 2024, v šolski telovadnici. Učenci od 1. do vključno 4. razreda boste prireditev obiskali prvo šolsko uro, učenci od 5. do vključno 9. razreda pa drugo šolsko uro. Pouk ostale ure poteka po urniku.

V goste smo tokrat povabili dva čudovita »mladeniča«, ki že nekaj let z glasbo in poezijo razveseljujeta manjše in večje otroke: to sta IGOR SAKSIDA in ROK TRKAJ. Igor Saksida in Trkaj bosta otrokom predstavila novo zmes prvovrstne literature in repa. Knjiga Repki, namenjena najmlajšim osnovnošolcem, je antologija slovenske otroške poezije v urbani, hiphopovski preobleki.

Dvojec, ki ga sestavljata literarni zgodovinar Igor Saksida in reper Trkaj, je pred sedmimi leti izdal Kla kla klasiko, v kateri sta z repom soočila slovenski pesniški kanon s Prešernom, Jenkom in Aškercem vred. Tri leta kasneje s knjigo Repki svoj beat in flow umerjata še drugam. Ko sta jo snovala, namreč nista imela več v mislih najstnikov, temveč še mlajše bralsko-glasbene navdušence, ki sodijo predvsem v prvo, pa tudi drugo triletje osnovne šole. V Repkih, ki jih je izdala Mladinska knjiga, bodo našli slovensko otroško poezijo, seveda oblečeno v hiphopovsko opravo.

Je med bralci kdo, ki se ne spomni Hude mravljice Branka Rudolfa, ki je imela šest črnih nog? Ko pride huda mravljica, ni ga več junaka, Batmanu je bad, da v hlače se pokaka, o supermravlji zdaj repata Saksida in Trkaj. Njuna reperska predelava in aktualizacija otroških pesmi obsega tako ljudske, kot je Hočeš, nočeš, v šolo greš, in Stritarjevo Žabjo svatbo kot verze, ki so jih za najmlajše napisali Matej Bor, Oton Župančič in Saša Vegri. Vsak izbor je gotovo subjektiven, ob tem pripoveduje Saksida: »A klasiko sva želela povezati z najkakovostnejšo sodobno otroško poezijo na podlagi sporočilnosti, ki je poeziji skupna ne glede na letnico izida – to je jezikovna in domišljijska igra.« Prej omenjenim mojstrom tako pesniško družbo delajo tudi Lila Prap, Anja Štefan in Peter Svetina…

(vir: https://www.dnevnik.si/1042945616/kultura/knjiga/hiphop-misli-v-galop)

Vsem bralcem čestitamo za vse bralne korake in maratonske podvige, v sredo pa vam želimo prijetno urico v družbi pesmi, repa ter gostov. Če imate doma knjigo Repki ali Kla kla klasika, ju prinesite, da se vam avtorja podpišeta vanjo. Vabljeni tudi vsi mladi reperji, da se predstavite.

Mentorica in koordinatorica BZ na OŠTB:  Marta Grkman Repolusk

(Skupno 102 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost